Recenzje seriali

Rozmawiamy o serialach naszym zdaniem ważnych, takich które wciągają, zastanawiają, prowokują do dyskusji. Zapraszamy i zachęcamy do słuchania :)

Kategorie:
TV & Film

Odcinki od najnowszych:

BEZPAŃSTWOWCY - Stateless - recenzja Kino w tubce
2020-09-04 20:05:15

Bezpaństwowcy - serial na niełatwy i niezbyt często u nas poruszany temat obozów dla uchodźców w Australii. Ale czy do końca tylko o tym? Oglądając ten serial można odnieść wrażenie, że ogląda się opowieść więzienną, albo o ponurej korporacji. Do tego jedną z bohaterek osadzonych w obozie jest Australijka, grana przez Yvonne Strachovski, a serial oparty jest na faktach. Dodajmy, że mocno w ten projekt zaangażowała się Cate Blanchett, która go współtworzy i współprodukuje, a także w nim występuje. Więcej w naszej recenzji, na którą zapraszamy :)

DARK - recenzja finałowego sezonu
2020-07-05 21:04:33

Dark - sezon trzeci (a może raczej cykl?) finałowy. Tak miało być - twórcy Jantje Friese i Baran bo Odar od początku mieli pomysł na trzy sezony i tak też rozpisali ten oryginalny i wyjątkowy serial. Bardzo spójna plastycznie i intelektualnie wizja. Do tej pory niczego porównywalnego tak w kinie, jak i w serialach nie widzieliśmy. Trzeci sezon jeszcze bardziej komplikuje i tak już mocno wymagający odbiór. Mnożone są światy, wersje bohaterów, czasy. W tym całym zagmatwaniu, elementach filozoficznych, metafizycznych i naukowych, a także nawiązaniach biblijnych, przypomina nam i uświadamia co tak na prawdę ludzi napędza, determinuje, motywuje; i teraz, w trzecim sezonie uświadamiamy sobie o czym tak na prawdę był ten serial. Dobre aktorstwo, świetne zdjęcia, muzyka - dobry serial. Zapraszamy do posłuchania naszej recenzji - tam znajdziecie więcej, w tym lekki spojler - o czym, naszym zdaniem jest ten serial :) aha - końca nie zdradzamy ;)

W GŁĘBI LASU - Coben w polskich realiach - recenzja
2020-06-24 22:11:15

W głębi lasu - drugi polski serial wyprodukowany przez Netflix, tym razem oparty na bestsellerze Harlana Cobena. Jak udało się przeniesienie książki w polskie realia? Czy druga, po 1983, polska produkcja jest lepsza? Czy ma mankamenty? A może to bez dwóch zdań zapierający dech w piersiach dreszczowiec? Zapraszamy na naszą recenzję :)

HOMECOMING sezon 2 powrót - recenzja Kino w tubce
2020-06-17 23:57:27

Homecoming - pierwszy sezon był wydarzeniem. Od samego początku byliśmy zaskakiwani, formą, intrygą, zdjęciami, muzyką. Wszystko trzeba było samemu, powoli odkrywać. Drugi sezon nie może być lepszy od pierwszego, bo nie ma właśnie tego elementu zaskoczenia, tej świeżości. Mimo to, nadal jest to dobra rzecz :) Wiele dopowiada do pierwszego sezonu, wiele wątków pokazuje z innej perspektywy. Nadal też udaje się utrzymać klimat jedynki. I uwaga - tu nie ma taryfy ulgowej: zaczynając oglądanie od dwójki, fakt, będzie element zaskoczenia, ale wiele może być niezrozumiałych. Naszym zdaniem warto, a nawet trzeba zacząć od jedynki, i posłuchać naszą recenzję ;) zapraszamy!

WATAHA - recenzja po trzecim sezonie - Kino w tubce
2020-01-22 21:56:44

Ile jest takich polskich seriali jak Wataha, gdzie możemy się zastanawiać (i mamy ku temu podstawy), czy drugi sezon był lepszy od pierwszego, czy może to trzeci sezon jest najlepszy? Właśnie jesteśmy po trzecim sezonie i wróciliśmy w nim na polsko-ukraińską granicę, do oddziału Straży Granicznej i do problemów nadgranicznych, tym razem związanych z przemytem i handlem ludźmi. Oprócz dotychczasowych bohaterów, mamy nowe postacie i takie, które dotąd były w cieniu, a teraz mają okazję wyjść na pierwszy plan. Podziwiając świetne zdjęcia, słuchając w tle dorównującej im muzyki aż chciałoby się rzucić to wszystko i wyjechać w Bieszczady ;) Zapraszamy na recenzję trzeciego sezonu :)

DRAKULA - Nieumarła legenda - recenzja Kino w tubce
2020-01-17 00:08:41

Stary, dobry Drakula powraca, a za jego wskrzeszenie wzięli się twórcy serialu Sherlock: Mark Gatiss i Steven Moffat. Ciekawa interpretacja, nowatorskie i odważne spojrzenie na Drakulę i oryginalny tekst, ale i horror w starym dobrym stylu. W uwodzicielskiego, ale i okrutnego hrabiego wciela się Claes Bang, duński aktor, który zagrał główną, jakże odmienną od tej, rolę w The Square. Mamy tu wszystko, co powinno się znaleźć w tego typu opowieści, choć czasami jest tego aż nadto co może nieco popsuć odbiór. Więcej nie zdradzamy i zapraszamy do naszej recenzji :)

THE CROWN sezon 3 - jest jeszcze lepiej - recenzja Kino w tubce
2019-12-13 02:16:58

The Crown: trzeci sezon utytułowanego i wielokrotnie nagradzanego serialu o koronie brytyjskiej za czasów Królowej Elżbiety II. Czy nadal utrzymuje wysoki poziom? Jak udała się zmiana odtwórców głównych ról? Czy może jest jeszcze lepiej niż w poprzednich sezonach? O tym rozmawiamy w naszej recenzji, na którą serdecznie zapraszamy

NIEWIARYGODNE - recenzja serialu
2019-10-25 00:27:49

Niewiarygodne - serial Netflixa oparty na faktach, nakręcony na podstawie reportażu nagrodzonego nagrodą Pulitzera o poszukiwaniach seryjnego gwałciciela. Dobry, psychologiczny, wielowarstwowy, często rzeczywiście... niewiarygodny. Zapraszamy do wysłuchania naszej krótkiej recenzji.

MINDHUNTER sezon 2 - jest jeszcze lepiej - recenzja Kino w tubce#197
2019-10-23 23:52:02

Jeżeli podobał Wam się pierwszy sezon Mindhunter, to drugi Was nie powinien zawieść. Serial powolny, nieśpieszny, bez epatowania okrucieństwem z ekranu, a jednocześnie dozujący skrajne napięcie. Warto uważnie oglądać, a może i kilkukrotnie, żeby zobaczyć jakimi sztuczkami, jakimi sposobami twórcy powodują, że nie można, ani na chwilę, przestać oglądać ten serial. Zapraszamy na naszą krótką recenzję.

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie