Sprawy międzynarodowe | The Warsaw Institute Review Podcast

W podcastach The Warsaw Institute Review omawiamy najważniejsze wydarzenia ze świata z zakresu polityki międzynarodowej, geopolityki, czy energetyki. Publikując anglojęzyczny kwartalnik The Warsaw Institute Review, promujemy Polskę oraz polski dorobek analityczny za granicą pośród polityków, instytucji międzynarodowych, dyplomatów i ośrodków analitycznych. Na stronie internetowej https://warsawinstitute.review/ znajdą państwo nagrania naszych wydarzeń online, wywiady z polskimi dyplomatami oraz ekspertami, a także cyfrowe wydania naszego kwartalnika w wolnym dostępie.

Kategorie:
Polityka Wiadomości

Odcinki od najnowszych:

Reakcja Europy na białoruskie protesty | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
2020-08-27 18:21:06

Zorganizowana przez Warsaw Institute oraz The Warsaw Institute Review debata ekspercka pt. “Reakcja Europy na białoruskie protesty” odbyła się w wersji online 26 sierpnia poprzez transmisję na naszych kanałach w mediach społecznościowych. Po ogłoszeniu wyników wyborów na Białorusi z dnia 9 czerwca rozpoczęły się protesty obywateli nieuznających rzekomego wyboru dotychczasowego prezydenta Aleksandra Łukaszenki. Kolejne grupy społeczne niezadowolone efektami wieloletnich rządów obecnych decydentów masowo przyłączają się do strajków. Doszło do największej mobilizacji społeczeństwa w historii tego państwa, co spowodowało reakcje władz w Mińsku. Jak białoruska wiosna wpłynie na relacje tego państwa z sąsiadami? Czy Unia Europejska, targana własnymi problemami, zwróci uwagę na Białoruś? Czego można spodziewać się po Kremlu i skonfliktowanym z nim Kijowie? Czy bezpieczeństwo Polski i państw bałtyckich jest zagrożone? Na te i wiele innych pytań podczas debaty odpowiadali zaproszeni eksperci. Naszymi gośćmi byli: – Minister Anna Fotyga – w latach 2006–2007 minister spraw zagranicznych i przewodnicząca Komitetu Integracji Europejskiej, w latach 2007–2008 szef Kancelarii Prezydenta RP, posłanka na Sejm VII kadencji, poseł do Parlamentu Europejskiego VI, VIII i IX kadencji oraz członek Komisji Spraw Zagranicznych i Podkomisji ds. Bezpieczeństwa i Obrony w PE. W marcu 2020 weszła w skład grupy dziesięciu ekspertów, powołanej z inicjatywy sekretarza generalnego NATO Jensa Stoltenberga celem rozpoczęcia prac nad reformą Sojuszu Północnoatlantyckiego, – Prof. Piotr Bajda – adiunkt w Katedrze Stosunków Międzynarodowych i Studiów Europejskich Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Były pracownik naukowy Instytutu Studiów Politycznych PAN, Ośrodka Studiów Wschodnich, wicedyrektor Instytutu Polskiego w Bratysławie. Autor wielu publikacji o tematyce Europy Środkowo – Wschodniej, – Prof. Tomasz Grzegorz Grosse – wykładowca w Zakładzie Polityk Unii Europejskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Socjolog, politolog oraz historyk. Specjalizuje się w analizie polityk gospodarczych UE i w państwach członkowskich, a także w europeizacji, i myśli teoretycznej integracji europejskiej, – Grzegorz Kuczyński – dyrektor programu Eurazja w Warsaw Institute i ekspert ds. wschodnich. Autor książek i publikacji dotyczących kuluarów rosyjskiej polityki krajowej oraz zagranicznej. Gospodarzem spotkania była Julia Grzybowska – prezes Warsaw Institute. Eksperci omawiali bieżące wydarzenia na Białorusi oraz działania instytucji europejskich mające na celu wesprzeć szybkie rozwiązanie kryzysu politycznego w tym kraju. Jako pierwszy głos zabrał Grzegorz Kuczyński, który podsumował dotychczasowe wydarzenia oraz sprognozował ich dalszy ciąg. Podkreślił, iż Białoruś nadal znajduje się pod mocnym wpływem Rosji, dlatego sytuacja najprawdopodobniej nie rozwiąże się bez udziału wschodniego sąsiada. Min. Anna Fotyga w swojej wypowiedzi przedstawiła działania, które podjął Parlament Europejski oraz kraje Unii Europejskiej wspierające dążenia prodemokratyczne Białorusinów. Goście debaty byli jednoznaczni, wskazując iż sytuacja na Białorusi nie jest identyczna protestom, które miały miejsce na Ukrainie w 2014 roku i odrzucili teorie spiskowe władz białoruskich o rzekomym podburzaniu protestujących przez Ukrainę. Prelegenci podkreślili też, że wydarzenia na Białorusi mogą sprzyjać polepszeniu relacji polsko-białoruskich i zwiększyć wsparcie Polski dla swojego sąsiada.

Społeczna rewolucja na Białorusi | #010 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-08-21 18:21:37

Po ogłoszeniu wyników wyborów na Białorusi z dnia 9 czerwca rozpoczęły się protesty obywateli nieuznających rzekomego wyboru dotychczasowego prezydenta Aleksandra Łukaszenki. Kolejne grupy społeczne niezadowolone efektami wieloletnich rządów obecnych decydentów masowo przyłączają się do strajków. Doszło do największej mobilizacji społeczeństwa w historii tego państwa, co spowodowało reakcje władz w Mińsku. Jak wygląda pokojowa rewolucja na Białorusi i jakie są szanse na jej powodzenie? O tych i o wielu innych kwestiach opowiada nasz dzisiejszy gość - Aleksandra Natasza Skupińska z Informacyjnego Biura "Białoruś w Fokusie".

Bitwa Warszawska 1920 | Seria "Geohistoria przez wieki"
2020-08-13 15:26:10

W setną rocznicę Bitwy Warszawskiej dr Rafał Zgorzelski opowiada o procesach, które przyczyniły się do wojny polsko - bolszewickiej z 1920 roku oraz przedstawia postrzeganie inwazji bolszewików poza granicami naszego kraju, a także sprawy niepodległości II Rzeczpospolitej. Zapraszamy do pasjonującej podróży w czasie z doktorem Rafałem Zgorzelskim do Polski i Europy z początku XX wieku. „ Geohistoria przez wieki ” to nowy format podcastów The Warsaw Institute Review, których intencją jest przybliżenie słuchaczom ważnych wydarzeń z historii Polski ze szczególnym uwzględnieniem geopolityki minionych czasów. Kolejne odcinki z cyklu „Geohistoria przez wieki” będą publikowane raz w miesiącu i zostaną poświęcone istotnym zagadnieniom oraz postaciom, które odcisnęły swoje piętno na historii i kulturze Polski, Europy oraz świata. Historie te analizuje oraz opowiada dr Rafał Zgorzelski.

Brytyjczycy mówią nie Huawei | #009 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-08-06 21:51:57

Przed kilkoma tygodniami brytyjska Izba Gmin zdecydowała, że firmy telekomunikacyjne działające na terenie kraju wraz z końcem 2020 roku utracą możliwość kupna sprzętu chińskiej firmy Huawei. Natomiast te które już z niego korzystają będą musiały z niego zrezygnować najpóźniej do 2027 roku. Decyzja ta jest efektem m.in. sankcji, które zostały nałożone na chińską firmą przez władze amerykańskie, które twierdzą że działalność Huawei stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa. Brytyjski sekretarz stanu ds. cyfryzacji Oliver Dowden powiedział, że łączny koszt tej zmiany może wynieść nawet 2 mld funtów, czyli blisko 10 mld zł. Jednakże, jak dalej mówi Wielka Brytania i jej obecny rząd wyżej od tego stawia przyszłe bezpieczeństwo państwa oraz minimalizację ryzyka cyber szpiegostwa. Chodzi tu oczywiście przede wszystkim o technologię sieci 5G, jednakże nie tylko, gdyż sprzęt chińskiej firmy wykorzystywany jest również do tworzenia chociażby światłowodowej infrastruktury sieciowej. Wielka Brytania jako jedno z pierwszych na świecie po Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii zdecydowało się wykonać ten krok, który czeka wiele innych państw, w tym Polskę. Ekspert Warsaw Institute Michał Oleksiejuk opowiada o wydarzeniach, które doprowadziły do decyzji brytyjskich decydentów. Przeczytaj tekst naszego gościa na ten temat: https://warsawinstitute.org/pl/amerykanska-wojna-z-huawei-rozlewa-sie-na-europe/

Strategiczny sojusz Chin i Rosji | #008 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-07-24 22:11:10

Relacje między ChRL i Federacją Rosyjską w dekadzie 2010-2020 uległy wyraźnemu wzmocnieniu w wymiarze politycznym, gospodarczym i wojskowym, skłaniając część obserwatorów do stwierdzenia, że osiągnęły one status nieformalnego sojuszu wojskowego. Jak jednak na strategiczne partnerstwo obydwu państw wpłynęła pandemia COVID 19? Mimo początkowych napięć wywołanych szybkim odcięciem połączeń z Chinami przez stronę rosyjską, pandemia stała się okazją do dalszego pogłębienia współpracy politycznej i zwiększenia skali współpracy gospodarczej. Jarosław Walkowicz zaprasza do rozmowy z analitykiem Warsaw Institute Pawłem Paszakiem , w której zaproszony gość opowiada o zacieśniającej się współpracy Chińskiej Republiki Ludowej i Federacji Rosyjskiej, która ze względu na swój niesformalizowany charakter często nazywana jest "nieformalnym sojuszem" . Czy ta współpraca ma szansę stać się poważnym zagrożeniem dla dominacji państw hemisfery zachodniej? Zapraszamy do wysłuchania. Wspominany tekst Pawła Paszaka znajdą Państwo pod adresem: https://warsawinstitute.org/pl/strategiczne-partnerstwo-chin-rosji-w-dobie-pandemii/ Zachęcamy do odwiedzenia strony https://warsawinstitute.review/pl/ , gdzie znajdziecie Państwo nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review !

Tradycje geopolityczne: Polska Piastowska czy Jagiellońska? | Seria "Geohistoria przez wieki"
2020-07-15 19:43:59

„The Warsaw Institute Review” zainicjował właśnie nowy format podcastów „ Geohistoria przez wieki ”, których intencją jest przybliżenie odbiorcom ważnych wydarzeń z historii Polski ze szczególnym uwzględnieniem geopolityki minionych czasów. Kolejne odcinki z cyklu „ Geohistoria przez wieki ” będą publikowane raz w miesiącu i zostaną poświęcone istotnym zagadnieniom oraz postaciom, które odcisnęły swoje piętno na historii i kulturze Polski, Europy o świata. Prowadzącym projekt jest dr Rafał Zgorzelski , ekspert Fundacji Warsaw Institute. Pierwszy odcinek zatytułowany „Tradycje geopolityczne: Polska Piastowska czy Jagiellońska?”

Tureckie interesy w Libii i spór o podział Morza Śródziemnego | #007 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-07-07 19:25:11

W tym podcaście The Warsaw Institute Review rozmawiamy na temat obecnego zainteresowania Turcji udziałem w wojnie libijskiej, o tym co przyciąga Ankarę do Afryki Północnej oraz o trwającym sporze o podział Morza Śródziemnego z Cyprem w tle. Naszym gościem jest Witold Repetowicz - dziennikarz, analityk specjalizujący się w tematyce bliskowschodniej oraz wielokrotny korespondent wojenny z konfliktów na Bliskim Wschodzie. Zachęcamy do odwiedzenia strony https://warsawinstitute.review/pl/ , gdzie znajdziecie nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!

Plan pokojowy Trumpa na Bliskim Wschodzie | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
2020-07-03 13:30:13

Obejrzyj to wydarzenie na naszym YouTube: LINK 28 stycznia 2020 r. Prezydent USA Donald Trump wraz z premierem Izraela Benjaminem Netanjahu przedstawili plan „Pokój do dobrobytu: wizja polepszenia życia narodu palestyńskiego i izraelskiego”. Ze względu na nieuwzględnienie w negocjacjach strony palestyńskiej, Plan został odrzucony przez prezydenta Autonomii Palestyńskiej, Mahmuda Abbasa oraz Ligę Arabską. Powyższe zagadnienia zostały poruszone w debacie online "Plan pokojowy Trumpa na Bliskim Wschodzie" , która miała miejsce 24 czerwca 2020 r. Gośćmi The Warsaw Institute Review byli: Jarosław Kociszewski, Witold Repetowicz oraz dr Artur Skorek. Wydarzenie prowadził Alexander Wielgos. Zaproszeni goście opowiedzieli o genezie planu prezydenta USA i trwającym izraelsko – palestyńskim konflikcie, a także dokonali analizy możliwych konsekwencji wprowadzenia tego planu w życie. Jarosław Kociszewski w swoim wystąpieniu wyjaśnił jaki ma cel Plan Pokojwy Donalda Trumpa na Bliskim Wschodzie oraz co z niego wynika dla Palestyny i Izraela. Dr. Artur Skorek w swojej wypowiedzi wyjaśnił reakcje Palestyna wobec planu Trumpa. Powiedział również, że sama aneksja dla Izraela ma charakter bardziej symboliczny. Witold Repetowicz w swoim wystąpieniu nawiązał do wątku Jordańskiego i wyjaśnił czemu akurat ten kraj jest ważnym elementem w kontekście relacji między Izraelem i Palestyną oraz co może wyniknąć z decyzji tego państwo wobec bieżącej sytuacji. W części Q&A nasi goście odpowiadali na pytania zadane przez widzów wydarzenia. Padły pytania o rozwiązanie sprawy Strefy Gazy, czy USA jest odpowiednim państwem do prowadzenia arbitrażu w tym konflikcie oraz czy Polska ma wpływ na sytuację w tym konflikcie ? Zapraszamy na nasze wydarzenia – co tydzień w środę o godz. 20:00 i czwartki o godz. 18:00 na naszym Facebooku oraz YouTube .

Rywalizacja mocarstw w Arktyce | #006 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-06-29 16:46:39

W szóstym odcinku podcastu The Warsaw Institute Review kontynuujemy rozważania na temat geopolitycznej roli Arktyki , które rozpoczęliśmy w odcinku #004 . Dzisiaj prezes The Warsaw Institute Review Berenika Grabowska rozmawia z dr. Jackiem Raubo - specjalistą w zakresie bezpieczeństwa i obronności, analitykiem Defence24 oraz wykładowcą na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu. Zaproszony gość opowiada o uwarunkowaniach geopolitycznych w Arktyce, zbrojeniach i rywalizacji Rosji, Stanów Zjednoczonych, Chin oraz państw europejskich o wpływy w regionie. Porusza również temat bardzo zapomniany w dyskusji krajowej - kwestię polskiej polityki arktycznej. Serdecznie zapraszamy! Zachęcamy do odwiedzenia strony https://warsawinstitute.review/pl/ , gdzie znajdziecie nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!

Dyplomacja Gospodarcza Narzędziem Geopolityki? | #005 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-06-23 12:36:00

W podcaście The Warsaw Institute Review dr Rafał Zgorzelski opowiada o teoretycznych i praktycznych aspektach dyplomacji gospodarczej. Nakreśla możliwy potencjał polskiej gospodarki, a także polskich firm działających na światowych rynkach oraz przedstawia w tym kontekście pojęcie geoekonomii - subdziedziny geopolityki skupiającej się na sile ekonomicznej państw. Dr Zgorzelski opisuje jak ważna w tej rywalizacji jest kwestia patriotyzmu gospodarczego, który często stoi u podstaw zagranicznych sukcesów krajowych biznesów. Zapraszamy na stronę https://warsawinstitute.review/pl/ , gdzie znajdziecie nagrania z naszych wydarzeń online i podcastów, wywiady z ekspertami i dyplomatami, a przede wszystkim najnowszy numer kwartalnika The Warsaw Institute Review!

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie