Sprawy międzynarodowe | The Warsaw Institute Review Podcast

W podcastach The Warsaw Institute Review omawiamy najważniejsze wydarzenia ze świata z zakresu polityki międzynarodowej, geopolityki, czy energetyki. Publikując anglojęzyczny kwartalnik The Warsaw Institute Review, promujemy Polskę oraz polski dorobek analityczny za granicą pośród polityków, instytucji międzynarodowych, dyplomatów i ośrodków analitycznych. Na stronie internetowej https://warsawinstitute.review/ znajdą państwo nagrania naszych wydarzeń online, wywiady z polskimi dyplomatami oraz ekspertami, a także cyfrowe wydania naszego kwartalnika w wolnym dostępie.

Kategorie:
Polityka Wiadomości

Odcinki od najnowszych:

Rosyjska geopolityka cz. 2: Arktyka | #004 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-06-18 21:02:14

Arktyka jest jednym z tych obszarów geograficznych, co do których coraz częściej usłyszeć można nośne hasło „obszar (potencjalnej) rywalizacji mocarstw”. Takie ujęcie tematu nie odzwierciedla jednak w pełni miejscowej rzeczywistości. O rywalizacji możemy mówić w sytuacji, gdy kilku aktorów, współuczestników tejże rywalizacji o w miarę równorzędnych potencjałach, prowadzi działania pozostające między sobą we wzajemnym odniesieniu. Jak zatem kształtuje się rywalizacja w Arktyce pomiędzy Rosją, Chinami, a USA? W podcaście The Warsaw Institute Review Jarosław Walkowicz rozmawia z Michałem Chabrosem - radcą w Departamencie Strategii Polityki Zagranicznej MSZ. https://warsawinstitute.review/pl

Dezinformacja – rosyjska broń strategiczna wczoraj i dziś | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
2020-06-08 15:37:23

W debacie The Warsaw Institute Review uczestniczyli:  Piotr Żochowski  – główny specjalista ds. bezpieczeństwa w Europie Wschodniej w Ośrodku Studiów Wschodnich;  Grzegorz Kuczyński  – dyrektor programu Eurazja i analityk ds. wschodnich w Warsaw Institute oraz  Kamil Basaj  – prezes Fundacji INFO OPS Polska, ekspert ds. bezpieczeństwa środowiska informacyjnego. Spotkanie moderował Rafał Zgorzelski. Zapraszamy do udziału w kolejnych wydarzeniach The Warsaw Institute Review co tydzień w środy o 20:00! Przebieg wydarzenia: Piotr Żochowski  przedstawił najpierw rys historyczny sowieckiej oraz rosyjskiej dezinformacji. Zwrócił uwagę na to, jak ten termin rozumieją sami Rosjanie, definiowany jako nie tylko wprowadzenie w błąd, a także wywieranie konkretnego wpływu. Zaznaczył, że zawsze służyła ona wsparciu oficjalnej polityki zagranicznej oraz demonstracji siły poprzez psychologiczną presję. Podkreślił również, że działania rosyjskie nie są krótkofalowe, a prowadzone przez dziesięciolecia poprzez budowanie odpowiedniego zaplecza politycznego, społecznego oraz intelektualnego. Grzegorz Kuczyński  wskazał na konkretne sytuacje rosyjskiej dezinformacji w kontekście obecnej pandemii. Poruszył temat przekazu medialnego na temat pomocy udzielonej przez Rosję Włochom, Serbii czy Stanom Zjednoczonym. W każdym przypadku wyglądał następująco – kraje UE nie radzą sobie z kryzysem i w przeciwieństwie do Rosji same nie są w stanie pomóc krajom członkowskim, potencjalnie członkowskim czy sojuszniczym. Tymczasem wśród personelu wysłanego do Włoch znajdowały się również osoby związane z rosyjskim wywiadem, a do USA wysłano częściowo sprzęt oficjalnie objęty sankcjami, aby wykazać ich „bezcelowość”. Nieustannie wykorzystywane są również kanały w mediach społecznościowych do szerzenia teorii spiskowych na temat wirusa Kamil Basaj  odniósł się natomiast do technicznych i instytucjonalnych aspektów rosyjskiej wojny dezinformacyjnej, nazwanej „modelowaniem środowiska informacyjnego”. Wyróżnił jej dwa aspekty: stałą narrację na temat Zachodu, NATO i UE; oraz sytuacyjną. Wskazał, że działania dezinformacyjne kierowane są również do ośrodków specjalistycznych, a ich celem jest wpływanie na procesy decyzyjne. Zarysował również wieloetapowy model dystrybucji wprowadzających w błąd informacji, podkreślając, że wyniki często obliczone są nie na chwilę obecną, a na przyszłość, gdy po czasie ciężko wykazać manipulację. W sesji Q&A poruszono m.in temat tego, jakich działań dezinformacyjnych można się spodziewać w związku z rocznicą wojny polsko-bolszewickiej. Grzegorz Kuczyński uznał za wątpliwe, aby wskazywano na Polskę jako agresora w tej wojnie, poruszany natomiast będzie temat złego traktowania bolszewickich jeńców. Kamila Basaja spytano natomiast o świadomość polskich dziennikarzy na temat dezinformacji. Przyznał, że jest ona większa niż przed laty, jednak manipulacja nadal przenika do mediów ogólnopolskich. Piotr Żochowski na pytanie, jak zinstytucjonalizowana jest rosyjska dezinformacja oraz jaka jest jej tematyka, zwrócił uwagę na regionalizację tego typu działań i szczegółowe badania społeczeństw, do których mają trafić. Ciężko natomiast wskazać, która instytucja jest za nie najbardziej odpowiedzialna, chociaż niewątpliwe dużą rolę ma wywiad.

Rosyjska geopolityka cz. 1: Morze Czarne | #003 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-06-04 19:49:32

Aneksja Krymu poważnie zwiększyła militarne możliwości Rosji na Morzu Czarnym. Nie tylko odepchnięto w dużym stopniu od tego akwenu Ukrainę, ale zyskano też nowe zasięgi dla działania rakietowych typów uzbrojenia. Zagrażając przede wszystkim bałkańskim członkom NATO, ale też szykując platformę pod ofensywne wyjście na Morze Śródziemne. Dzisiejszym podcastem The Warsaw Institute Review rozpoczynamy serię, w której wraz zaproszonymi gośćmi będziemy analizować rosyjską geopolitykę, jej cele oraz interesy rosyjskich decydentów. Naszym gościem jest Grzegorz Kuczyński szef programu Eurazja w Fundacji Warsaw Institute oraz analityk zajmujący się regionem poradzieckim. W rozmowie z Jarosławem Walkowiczem opowiada o polityce zagranicznej oraz geopolityce Federacji Rosyjskiej na Morzu Czarnym.

Energetyczna zmiana paradygmatu i kryzys w Rosji | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
2020-05-29 11:36:13

Problemy z ukończeniem Nord Stream 2, przegrany spór z PGNiG o 6 mld zł i blisko pięciokrotny spadek cen ropy - to tylko nieliczne problemy, z jakimi boryka się Rosja od początku wybuchu pandemii koronawirusa. Jeszcze wcześniej rozpoczął się kryzys w relacjach z Białorusią, a kwietniowy szczyt OPEC+ nie przyniósł spodziewanej, błyskawicznej reakcji rynków na ograniczenie wydobycia ropy. Jak dalej będzie kształtować się światowa energetyka i czy Władimir Putin poradzi sobie z walką na kilku energetycznych frontach? Redakcja kwartalnika The Warsaw Institute Review i Fundacja Warsaw Institute zapraszają na rozmowę z Wojciechem Jakóbikiem – Redaktorem Naczelnym portalu BiznesAlert.pl i ekspertem ds. bezpieczeństwa energetycznego i geopolityki. Debata „Energetyczna zmiana paradygmatu i kryzys w Rosji” odbyła się w środę 27 maja 2020. 

Chińskie "okno możliwości" w Serbii | #002 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-05-28 11:57:39

Od objęcia funkcji prezydenta Serbii przez Aleksandara Vučića w 2017 r. nastąpiła wyraźna intensyfikacja kontaktów bilateralnych z ChRL, które zaowocowały szeregiem wspólnych projektów i inwestycji infrastrukturalnych. Od 2005 r. ich łączna kwota przekroczyła 10 mld USD, czyli pięciokrotnie więcej niż w przypadku Polski (2,18 mld USD). Mimo relatywnie niewielkiej gospodarki, Serbia wyrosła na lidera współpracy z Chinami w Europie Środkowo-Wschodniej w ramach powołanego w 2012 r. formatu „17+1” („16+1” do 2019 r.). Polityka Pekinu zmierza nie tylko do osiągniecia korzyści gospodarczych, ale także do zbudowania trwałych wpływów geopolitycznych w państwach aspirujących do członkostwa w UE. Jarosław Walkowicz zaprasza do rozmowy z Pawłem Paszakiem, ekspertem do spraw wschodnich w Warsaw Institute, autorem licznych artykułów w tematyce chińskiej, m.in. https://warsawinstitute.org/pl/chinskie-okno-mozliwosci-w-serbii/

USA vs Chiny: Rywalizacja o wpływy w Europie Środkowo-Wschodniej | Debata online | The Warsaw Institute Review Podcast
2020-05-15 16:17:35

Kryzys związany z koronawirusem prawdopodobnie na dobre zmieni dotychczasowy, międzynarodowy ład. Wiele krajów boryka się nie tylko z problemami społecznymi, ale również z ogromnym spowolnieniem gospodarczym, kryzysem instytucjonalnym i brakiem podstawowych środków medycznych. Z pomocą dla wielu, w tym dla państw Europy Środkowo-Wschodniej, przychodzą Chiny Xi Jinping, po faktycznym lub pozornym uporaniu się z COVID-19 we własnym kraju, prowadzi obecnie dwojako interpretowaną, biznesową, jednak faktycznie pomocną „dyplomację maseczkową”. Jak wygląda w tym czasie polityka Stanów Zjednoczonych? Jeden z największych sojuszników państw Europy Środkowo-Wschodniej w NATO obecnie mierzy się z gigantycznym ogniskiem pandemii koronawirusa, i zanim podejmie jakiekolwiek działania międzynarodowe, musi uporać się z wirusem we własnym kraju. Czy Chińska Republika Ludowa wykorzysta szanse i zjedna sobie państwa EŚW? Jaki kierunek i strategię obiorą kraje tego regionu? I jakie ruchy może wykonać Donald Trump? Naszymi gośćmi będą: – Paweł Musiałek – Dyrektor Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego i ekspert ds. europejskich i energetyki – Paweł Paszak – ekspert Warsaw Institute i Instytutu Nowej Europy ds. polityki zagranicznej Chin oraz stosunków amerykańsko – chińskich – Paweł Pawłowski – Przewodniczący Rady Fundacji Warsaw Institute oraz ekspert Warsaw Institute ds. współpracy międzynarodowej oraz polityki USA Redakcja The Warsaw Institute Review zaprasza na debatę ONLINE, podczas której eksperci Warsaw Institute, Klubu Jagiellońskiego oraz Instytutu Nowej Europy poruszają temat amerykańsko – chińskiej rywalizacji o strategiczne wpływy w Polsce, na Węgrzech oraz pozostałych krajach Europy Środkowo – Wschodniej w czasach kryzysu.

Chińska droga do podboju kosmosu | #001 The Warsaw Institute Review Podcast
2020-05-13 20:49:03

W piątek 24 kwietnia Chińska Narodowa Agencja Kosmiczna (CNSA) ogłosiła nazwę swej pierwszej misji badawczej na Marsie. Program będzie się nazywał Tianwen, a w angielskiej wersji Quest for Heavenly Truth (Poszukiwanie Niebiańskiej Prawdy) i jest to kolejny krok na drodze do zaspokojenia mocarstwowych ambicji Chińskiej Republiki Ludowej. W pierwszym podcaście The Warsaw Institute Review rozmawiamy z Łukaszem Kobierskim o genezie chińskiej ekspansji w kosmosie. Przeczytaj artykuł Łukasza Kobierskiego opublikowany na ten temat na stronie Warsaw Institute: https://warsawinstitute.org/pl/chinese-space-ambitions-2/

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie