Recenzje seriali

Rozmawiamy o serialach naszym zdaniem ważnych, takich które wciągają, zastanawiają, prowokują do dyskusji. Zapraszamy i zachęcamy do słuchania :)

Kategorie:
TV & Film

Odcinki od najnowszych:

WĄŻ - recenzja Kino w tubce
2021-04-11 22:31:09

Wąż - nowy serial BBC nakręcony w oparciu o prawdziwe wydarzenia. Zanim zaplanujecie sobie czas na obejrzenie ośmiu odcinków - zerknijcie na naszą recenzję - to dużo krócej i może oszczędzić Wam kilku godzin ;) Bo serial to nierówny - historia z potencjałem, aktorzy również, ba nawet niektóre odcinki trzymają w napięciu, a jednak niektórych rzeczy tu brakuje, a znowu innych jest za wiele. Sęk w tym, że naszym zdaniem niekoniecznie tych, co powinno. Oczywiście to tylko nasze zdanie i jeżeli się z nami nie zgadzacie, liczymy, że podzielicie się swoją opinią w komentarzu :)

KLANGOR - recenzja Kino w tubce
2021-03-22 20:23:15

Najnowszy serial Canal Plus w reżyserii Łukasza Kośmickiego już za kilka dni będzie miał swoją premierę. Klangor z Mają Ostaszewską i Arkadiuszem Jakubikiem w rolach głównych - połączenie dramatu psychologicznego z kryminalnym dreszczowcem. Pierwsze odcinki są bardzo obiecujące i można nabrać apetytu na więcej :) Recenzujemy przedpremierowo dwa pierwsze odcinki - zapraszamy!

KONTROLA - recenzja
2021-02-07 21:28:17

Kontrola - serial dostępny na YouTube, zrobiony bez wielkich pieniędzy przez studentkę Warszawskiej szkoły filmowej: Nataszę Parzymies. Prosta historia o skomplikowanej miłości. Serial, który potrafi zauroczyć. Tyle jest emocji ukrytych w dotyku, geście, spojrzeniu, niedopowiedzeniu. Od razu można wyczuć, że mamy do czynienia z czymś bardzo prawdziwym. Nie ma w tym histerii, przegadania - jest bardzo naturalnie i konkretnie. Serial, który potrafi zauroczyć i w którym można się zanurzyć. Więcej w naszej recenzji, na którą zapraszamy :)

KRÓL - recenzja Kino w tubce
2021-01-21 23:03:43

Król - serial oparty na powieści Szczepana Twardocha. Powieści gęstej od emocji, z wieloma wyrazistymi i ciekawymi postaciami, pełnej zwrotów akcji, która aż się prosiła o ekranizację. No i mamy serial. Janowi P. Matuszyńskiemu udało się w miarę wiernie zekranizować tę wielopiętrową i wielowymiarową, pełną intryg powieść. Zekranizowaną, warto dodać, z wielką dbałością o szczegóły i z wieloma świetnymi kreacjami aktorskimi. Naszym zdaniem: polski serial roku. Dużo więcej w naszej recenzji, na którą zapraszamy!

THE CROWN sezon 4 - recenzja Kino w tubce
2020-12-02 21:48:21

Czwarty sezon super produkcji, czyli The Crown. Twórca serialu Peter Morgan stara się opowiadać historię Korony Brytyjskiej w miarę możliwości subtelnie, starając się przyglądać bohaterom z wielu perspektyw przez co nie ma tutaj ocen jednoznacznych. Ten sezon zdominowany jest przez wielkie osobowości, obok Elżbiety II, przez Margaret Thatcher i Księżną Dianę i relacje pomiędzy nimi i pomiędzy Dianą i Karolem. Ale jest to też serial o losach Korony, a może przede wszystkim o tym, jaką cenę trzeba zapłacić za to, że jest się dopuszczonym do rodziny królewskiej, że jest się jej członkiem. Ile w tym jest bólu, samotności, poniżenia, izolacji... Serial jest też oczywiście Żelaznej Damie, czy o dalszym odklejaniu się rodziny królewskiej od rzeczywistości, ale o tym już w naszej recenzji :)

GAMBIT KRÓLOWEJ - recenzja Kino w tubce
2020-11-10 22:42:04

Czy można pokazać szachy jako dynamiczną, pełną nagłych i niespodziewanych zwrotów grę? Gambit Królowej udowadnia, że tak :) Sprawia, że obserwując grę w szachy można mieć ciary. To, zresztą, dopiero początek, bo serial Netflixa, to oprócz szachów to opowieść o bohaterce żyjącej wbrew obowiązującym normom, zdobywającą męski świat i walczącą ze swoimi demonami i uzależnieniami. Świetna Anya Taylor-Joy i Marcin Dorociński jako niepokonany, radziecki Arcymistrz. Więcej w naszej recenzji, na którą zapraszamy!

BEZPAŃSTWOWCY - Stateless - recenzja Kino w tubce
2020-09-04 20:05:15

Bezpaństwowcy - serial na niełatwy i niezbyt często u nas poruszany temat obozów dla uchodźców w Australii. Ale czy do końca tylko o tym? Oglądając ten serial można odnieść wrażenie, że ogląda się opowieść więzienną, albo o ponurej korporacji. Do tego jedną z bohaterek osadzonych w obozie jest Australijka, grana przez Yvonne Strachovski, a serial oparty jest na faktach. Dodajmy, że mocno w ten projekt zaangażowała się Cate Blanchett, która go współtworzy i współprodukuje, a także w nim występuje. Więcej w naszej recenzji, na którą zapraszamy :)

DARK - recenzja finałowego sezonu
2020-07-05 21:04:33

Dark - sezon trzeci (a może raczej cykl?) finałowy. Tak miało być - twórcy Jantje Friese i Baran bo Odar od początku mieli pomysł na trzy sezony i tak też rozpisali ten oryginalny i wyjątkowy serial. Bardzo spójna plastycznie i intelektualnie wizja. Do tej pory niczego porównywalnego tak w kinie, jak i w serialach nie widzieliśmy. Trzeci sezon jeszcze bardziej komplikuje i tak już mocno wymagający odbiór. Mnożone są światy, wersje bohaterów, czasy. W tym całym zagmatwaniu, elementach filozoficznych, metafizycznych i naukowych, a także nawiązaniach biblijnych, przypomina nam i uświadamia co tak na prawdę ludzi napędza, determinuje, motywuje; i teraz, w trzecim sezonie uświadamiamy sobie o czym tak na prawdę był ten serial. Dobre aktorstwo, świetne zdjęcia, muzyka - dobry serial. Zapraszamy do posłuchania naszej recenzji - tam znajdziecie więcej, w tym lekki spojler - o czym, naszym zdaniem jest ten serial :) aha - końca nie zdradzamy ;)

W GŁĘBI LASU - Coben w polskich realiach - recenzja
2020-06-24 22:11:15

W głębi lasu - drugi polski serial wyprodukowany przez Netflix, tym razem oparty na bestsellerze Harlana Cobena. Jak udało się przeniesienie książki w polskie realia? Czy druga, po 1983, polska produkcja jest lepsza? Czy ma mankamenty? A może to bez dwóch zdań zapierający dech w piersiach dreszczowiec? Zapraszamy na naszą recenzję :)

HOMECOMING sezon 2 powrót - recenzja Kino w tubce
2020-06-17 23:57:27

Homecoming - pierwszy sezon był wydarzeniem. Od samego początku byliśmy zaskakiwani, formą, intrygą, zdjęciami, muzyką. Wszystko trzeba było samemu, powoli odkrywać. Drugi sezon nie może być lepszy od pierwszego, bo nie ma właśnie tego elementu zaskoczenia, tej świeżości. Mimo to, nadal jest to dobra rzecz :) Wiele dopowiada do pierwszego sezonu, wiele wątków pokazuje z innej perspektywy. Nadal też udaje się utrzymać klimat jedynki. I uwaga - tu nie ma taryfy ulgowej: zaczynając oglądanie od dwójki, fakt, będzie element zaskoczenia, ale wiele może być niezrozumiałych. Naszym zdaniem warto, a nawet trzeba zacząć od jedynki, i posłuchać naszą recenzję ;) zapraszamy!

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie