Czas na RODO

Opowiemy Ci jak zbudować sprawnie działający system ochrony danych osobowych, odpowiemy na Twoje pytania, będziemy dla Ciebie monitorować najważniejsze aktualności ze świata RODO. Setki zrealizowanych audytów, wdrożeń, szkoleń oraz godziny poświęcone na sprawowanie funkcji IOD pozwoliły nam na zebranie masy interesujących doświadczeń.Chcielibyśmy podzielić się z Tobą tymi doświadczeniami.No to co? Czas na RODO!


Odcinki od najnowszych:

#Poradnik 009 - RODO w IT, czyli audyt cyberbezpieczeństwa według ENISA
2021-09-09 17:00:00

Poznaj 12 kroków do bezpieczeństwa IT w MŚP. Wszystko podane w prosty i zrozumiały sposób. Nawet jeśli nie posiadasz zaawansowanej wiedzy informatycznej, będziesz w stanie podjąć konkretne działania. Na koniec przygotowaliśmy dla Ciebie checklistę, która może posłużyć za narzędzie prostego audytu IT Security w Twojej organizacji.  -- Zasubskrybuj nasz kanał i

#RODOaktualności 017 - ePrivacy, RODO II, czy Ciasteczkowe Rozporządzenie - czyli o co chodzi
2021-08-06 13:00:00

Czym jest rozporządzenie ePrivacy / RODO 2 / Ciasteczkowe rozporządzenie? Kiedy zacznie być stosowane? I wreszcie – jakie zmiany wprowadzi dla Twojego biznesu, czy organizacji? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedź w dzisiejszym odcinku Czas na RODO. -- Zasubskrybuj nasz podcast żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 0:32 - ePrivacy, RODO II, czy Ciasteczkowe Rozporządzenie? 4:39 - Co i dla kogo się zmienia? 8:04 - Od kiedy ePrivacy będzie stosowane? 10:38 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Możliwość zapisu na nasz blogowy newsletter ➡️https://blog-daneosobowe.pl/zapis-na-newsletter/ ▼▼▼ Signal vs. WhatsApp czyli co RODO może zrobić dla Twojej organizacji? ➡️ https://youtu.be/lYbVN7rMHvA

#RODOaktualności 016 - Nowe zasady przekazywania danych osobowych do państw trzecich
2021-06-29 12:00:00

Czy przekazujesz dane osobowe do państw trzecich?  Czy planujesz takie działania w najbliższej przyszłości? A może żyjesz w błogiej nieświadomości i nawet nie wiesz o tym, że nowoczesna aplikacja z której korzystasz przechowuje dane osobowe poza EOG, np. w Stanach Zjednoczonych? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi - TAK, to najnowszy odcinek #RODOA jest zdecydowanie dla Ciebie!

#RODOaktualności 015 - Trzy lata z RODO - co się zmieniło?
2021-05-25 12:00:00

Dzisiaj TRZECIA rocznica stosowania RODO. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie omówienie TRZECH najważniejszych zmian, które RODO trwale i nieodwołalnie wprowadziło, DWIE niespodzianki i JEDNĄ ankietę. -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Ankieta: ➡️ https://www.youtube.com/c/CzasnaRODO/discussion ▼▼▼ Kupon zniżkowy na nasz e-sklep ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/sklep ➡️ KOD: 36%na36miesiecy ▼▼▼ Zapis na konferencję ZFODO: ➡️ https://app.livewebinar.com/499-116-425 -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:47 - #1 Prywatność przede wszystkim 3:13 - #2 Elastyczne podejście 4:56 - #3 Koniec z wymuszonymi zgodami 5:55 - Niespodzianki 7:54 - Podsumowanie

#RODOaktualności 015 - Trzy lata z RODO - co się zmieniło?
2021-05-25 12:00:00

Dzisiaj TRZECIA rocznica stosowania RODO. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie omówienie TRZECH najważniejszych zmian, które RODO trwale i nieodwołalnie wprowadziło, DWIE niespodzianki i JEDNĄ ankietę. -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Ankieta: ➡️ https://www.youtube.com/c/CzasnaRODO/discussion ▼▼▼ Kupon zniżkowy na nasz e-sklep ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/sklep ➡️ KOD: 36%na36miesiecy ▼▼▼ Zapis na konferencję ZFODO: ➡️ https://app.livewebinar.com/499-116-425 -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:47 - #1 Prywatność przede wszystkim 3:13 - #2 Elastyczne podejście 4:56 - #3 Koniec z wymuszonymi zgodami 5:55 - Niespodzianki 7:54 - Podsumowanie

#RODOaktualności 014 - Legalny monitoring / Backupy w 2021 roku / i... nadmiarowe dzieci
2021-05-07 11:00:00

Jak legalnie stosować monitoring w miejscu pracy? Ile Twoich backupów się udało? Czy dzięki portalowi pacjent.gov.pl możesz dostać... dziecko? -- Zasubskrybuj nasz podcast, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 0:36 - Legalny monitoring w miejscu pracy 7:11 - Dostałem... dziecko 10:36 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Pełen przegląd wszystkich RODO aktualności z ostatniego miesiąca w wersji tekstowej: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/czy-wiadomo-jak-bedzie-wygladal-transfer-danych-do-wlb/ ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/dlaczego-vinted-trafilo-na-celownik-uodo/ ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/wp-content/uploads/2021/05/RODO-Aktualnosci-130-26.04.2021.pdf ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/wp-content/uploads/2021/05/RODO-Aktualnosci-131-04.05.2021.pdf ▼▼▼ Test równowagi (balancing test) - poradnik ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/rodo-test-rownowagi-balancing-test-kiedy-i-jak-go-wykonac/ ▼▼▼ Obowiązek informacyjny w RODO - poradnik ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/obowiazek-informacyjny-rodo/ ▼▼▼ Monitoring a RODO - poradnik ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/monitoring-a-rodo/ ▼▼▼ Czas na RODO - pożar w serwerowni OVH ➡️ https://youtu.be/KB2pLKO5Mbw ▼▼▼ Raport VEEAM na temat backupów i dostępności danych:  ➡️  https://ceo.com.pl/nawet-58-prob-przywracania-kopii-zapasowych-konczy-sie-niepowodzeniem-nowy-raport-veeam-76127 ➡️ https://go.veeam.com/data-protection-trends-executive-brief-pl ▼▼▼ Nadmiarowe dzieci ➡️  https://niebezpiecznik.pl/post/powazne-naruszenie-w-pacjent-gov-pl-i-nic-nie-bylo-zgloszone-do-uodo-nikt-nie-czul-sie-odpowiedzialny/

#RODOFAQ 002 - Dane przedsiębiorcy a RODO: czy prawo mnie chroni?
2021-04-02 11:00:00

Jesteś przedsiębiorcą i nie wiesz, czy RODO zapewnia bezpieczeństwo Twoich danych?  Może działasz w branży B2B i chcesz przetwarzać dane przedsiębiorców nie wiedząc jakie obowiązki musisz w związku z tym dopełnić? A może po prostu chcesz się dowiedzieć czy na to czy jakaś informacja jest danymi osobowymi czy nie ma wpływ fakt jej publikacji w jawnych rejestrach - np. KRS, CEIDG, czy CERBER? Na wszystkie te pytania, a pewnie i na kilka dodatkowych ;), znajdziesz odpowiedzi w dzisiejszym odcinku. No to co? Zaczynamy :) -- Obserwuj nasz kanał, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 0:47 - Kogo chroni RODO? 4:37 - Czy RODO chroni dane z publicznych rejestrów? 6:19 - Jak zgodnie z RODO przetwarzać dane przedsiębiorców? 9:50 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Poradnik video: "RODO w praktyce, czyli jak zrozumieć RODO w 15 minut" ➡️ https://youtu.be/_tjl7pvePro ▼▼▼ Poradnik: "Zasady przetwarzania danych w RODO" ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/zasady-przetwarzania-danych-rodo/ ▼▼▼ Poradnik: "RODO a legalność przetwarzania danych osobowych" ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/rodo-a-legalnosc-przetwarzania-danych/ ▼▼▼ Poradnik: "Obowiązek informacyjny w RODO" ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/obowiazek-informacyjny-rodo/ ▼▼▼ Poradnik: "Zabezpieczenia fizyczne danych osobowych – jak je stosować?" ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/zabezpieczenia-fizyczne-danych-osobowych/ ▼▼▼ Rejestr kar pieniężnych Prezesa UODO ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/rejestr-kar-puodo/

#RODOaktualności 013 - Rób (skuteczne) backupy! / Odszkodowanie za odsprzedane... dane
2021-03-23 11:00:00

Przygotowaliśmy dla Ciebie omówienie najbardziej interesujących RODO wydarzeń z ostatnich dwóch tygodni. Do każdej RODO aktualności przygotowaliśmy nasze wnioski praktyczne. Czego dowiesz się z tego odcinka? 1. Pożar w serwerowni OVH, czyli jak robić SKUTECZNE backupy. 2. Odszkodowanie za odsprzedane... dane? Czyli kolejny powód argument za szyfrowaniem nośników danych. No to co? Zaczynamy :) -- Zasubskrybuj nasz podcast, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 0:21 - Rób (skuteczne) backupy 6:03 - Odszkodowanie za odsprzedane... dane 7:30 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Wszystkie RODO aktualności z ostatnich 2 tygodni w wersji tekstowej: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/wp-content/uploads/2021/03/RODO-Aktualnosci-124-15.03.2021.pdf ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/wp-content/uploads/2021/03/RODO-Aktualnosci-125-22.03.2021.pdf 

#RODOwystąpienia 001 - Signal vs. WhatsApp czyli co RODO może zrobić dla Twojej organizacji?
2021-02-09 08:00:00

Prywatność i RODO do niedawna były traktowane przez większość dużych korporacji jak piąte koło u wozu. Rywalizacja na rynku komunikatorów internetowych pokazuje, że dbałość o prywatność może być kluczem do oszałamiającego sukcesu. Poznaj historię inspirującego pojedynku Dawida z Goliatem, czyli Signala i WhatsAppa.  Nasz webinar pozwoli Ci wyciągnąć konstruktywne wnioski niezależnie od tego, czy zajmujesz się RODO zawodowo, prowadzisz biznes czy po prostu szukasz bezpiecznego komunikatora internetowego. Zapraszamy webinaru z okazji XV Dnia Ochrony Danych Osobowych. -- Zasubskrybuj nasz podcast, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- ▼▼▼ Obejrzyj na YouTube: ➡️ https://youtu.be/lYbVN7rMHvA -- Linki do do materiałów: ➡️ www.securemessagingapps.com ➡️ www.niebezpiecznik.pl  ➡️ https://www.statista.com/statistics/258749/most-popular-global-mobile-messenger-apps/

#RODOwystąpienia 001 - Signal vs. WhatsApp czyli co RODO może zrobić dla Twojej organizacji?
2021-02-09 08:00:00

Prywatność i RODO do niedawna były traktowane przez większość dużych korporacji jak piąte koło u wozu. Rywalizacja na rynku komunikatorów internetowych pokazuje, że dbałość o prywatność może być kluczem do oszałamiającego sukcesu. Poznaj historię inspirującego pojedynku Dawida z Goliatem, czyli Signala i WhatsAppa.  Nasz webinar pozwoli Ci wyciągnąć konstruktywne wnioski niezależnie od tego, czy zajmujesz się RODO zawodowo, prowadzisz biznes czy po prostu szukasz bezpiecznego komunikatora internetowego. Zapraszamy webinaru z okazji XV Dnia Ochrony Danych Osobowych. -- Zasubskrybuj nasz podcast, żeby otrzymywać najnowsze RODO aktualności i poradniki. -- ▼▼▼ Obejrzyj na YouTube: ➡️ https://youtu.be/lYbVN7rMHvA -- Linki do do materiałów: ➡️ www.securemessagingapps.com ➡️ www.niebezpiecznik.pl  ➡️ https://www.statista.com/statistics/258749/most-popular-global-mobile-messenger-apps/

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie