Czas na RODO

Opowiemy Ci jak zbudować sprawnie działający system ochrony danych osobowych, odpowiemy na Twoje pytania, będziemy dla Ciebie monitorować najważniejsze aktualności ze świata RODO. Setki zrealizowanych audytów, wdrożeń, szkoleń oraz godziny poświęcone na sprawowanie funkcji IOD pozwoliły nam na zebranie masy interesujących doświadczeń.Chcielibyśmy podzielić się z Tobą tymi doświadczeniami.No to co? Czas na RODO!


Odcinki od najnowszych:

#Szkolenia 002 - Cyberbezpieczny pracownik (security awareness)
2022-11-29 18:00:00

Odsłuchaj nasze bezpłatne RODO-szkolenie i dowiedz się jak zwiększyć bezpieczeństwo służbowych danych, które na co dzień przetwarzasz w swoim miejscu pracy. A przy okazji - uzyskaj cyberodporność i uchroń swoje prywatne dane i pieniądze. -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:29 - Dlaczego cyberbezpieczeństwo jest tak istotne? 6:05 - Przykłady cyberataków 10:56 - Jak ustrzec się przed cyberatakami? 16:47 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Zamów dla swoich pracowników szkolenie w rozliczalnej wersji z certyfikatem: ➡ https://www.lex-artist.pl/kontakt ▼▼▼ Źródła wiedzy na temat aktualnych cyberataków: ➡ https://twitter.com/CERT_Polska/ ➡ https://sekurak.pl/ ➡ https://niebezpiecznik.pl/ ▼▼▼ Wykonaj quiz antyphishingowy prosto od Google: ➡ https://phishingquiz.withgoogle.com/ 

Odsłuchaj nasze bezpłatne RODO-szkolenie i dowiedz się jak zwiększyć bezpieczeństwo służbowych danych, które na co dzień przetwarzasz w swoim miejscu pracy. A przy okazji - uzyskaj cyberodporność i uchroń swoje prywatne dane i pieniądze.

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:
0:00 - Wstęp
1:29 - Dlaczego cyberbezpieczeństwo jest tak istotne?
6:05 - Przykłady cyberataków
10:56 - Jak ustrzec się przed cyberatakami?
16:47 - Podsumowanie

--

Linki do materiałów:

▼▼▼ Zamów dla swoich pracowników szkolenie w rozliczalnej wersji z certyfikatem:
➡ https://www.lex-artist.pl/kontakt

▼▼▼ Źródła wiedzy na temat aktualnych cyberataków:
➡ https://twitter.com/CERT_Polska/
➡ https://sekurak.pl/
➡ https://niebezpiecznik.pl/

▼▼▼ Wykonaj quiz antyphishingowy prosto od Google:
➡ https://phishingquiz.withgoogle.com/ 

#RODOaktualności 027 - WhatsApp w firmie / Czy UODO mnie skontroluje? / Odszkodowanie za RODO?
2022-11-28 12:00:00

RODO na służbie - czyli jak wyciekły dane żołnierzy WOT i dlaczego podobny wyciek MOŻE nastąpić też w Twojej organizacji? Czy Urząd Ochrony Danych Osobowych może mnie skontrolować? Czyli jak wyglądają najnowsze statystyki na temat liczby skarg i przeprowadzanych przez UODO kontroli? Za co mogę żądać odszkodowania w związku z RODO? -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:07 - Wyciek w armii spowodowany przez WhatsApp 5:22 - Jakie mam "szanse" na kontrolę UODO? 7:37 - Jakie odszkodowanie dostanę "za RODO"? 10:15 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Wsparcie: ➡ System do zarządzania RODO w organizacji (w tym - do e-szkoleń): https://sodo.com.pl/ ➡ Zamów szkolenie e-learningowe: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/ ➡ Konsultacje z naszymi ekspertami: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/  ➡ Kontakt z naszymi ekspertami: https://www.lex-artist.pl/kontakt ▼▼▼ AD 1. Wyciekły dane żołnierzy służących na granicy z Białorusią ➡ Artykuł: https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-onet-wyciekly-dane-zolnierzy-sluzacych-na-granicy-z-bialorus,nId,6333271#crp_state=1 ➡ Video - Signal vs. WhatsApp czyli co RODO może zrobić dla Twojej organizacji? https://youtu.be/lYbVN7rMHvA ▼▼▼ AD 2. Czy Urząd Ochrony Danych Osobowych może mnie skontrolować ➡ https://serwisy.gazetaprawna.pl/orzeczenia/artykuly/8554773,rodo-obsluga-skarg-pieniadze.html  ▼▼▼ AD 3. Naruszenie RODO. Rzecznik generalny TSUE: Złość nie uprawnia do odszkodowania ➡ https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/8565225,przetwarzanie-danych-osobowych-rodo-zlosc-odszkodowanie-tsue.html 

RODO na służbie - czyli jak wyciekły dane żołnierzy WOT i dlaczego podobny wyciek MOŻE nastąpić też w Twojej organizacji? Czy Urząd Ochrony Danych Osobowych może mnie skontrolować? Czyli jak wyglądają najnowsze statystyki na temat liczby skarg i przeprowadzanych przez UODO kontroli? Za co mogę żądać odszkodowania w związku z RODO?

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:
0:00 - Wstęp
1:07 - Wyciek w armii spowodowany przez WhatsApp
5:22 - Jakie mam "szanse" na kontrolę UODO?
7:37 - Jakie odszkodowanie dostanę "za RODO"?
10:15 - Podsumowanie

--

Linki do materiałów:

▼▼▼ Wsparcie:
➡ System do zarządzania RODO w organizacji (w tym - do e-szkoleń): https://sodo.com.pl/
➡ Zamów szkolenie e-learningowe: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/
➡ Konsultacje z naszymi ekspertami: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/ 
➡ Kontakt z naszymi ekspertami: https://www.lex-artist.pl/kontakt

▼▼▼ AD 1. Wyciekły dane żołnierzy służących na granicy z Białorusią
➡ Artykuł: https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-onet-wyciekly-dane-zolnierzy-sluzacych-na-granicy-z-bialorus,nId,6333271#crp_state=1
➡ Video - Signal vs. WhatsApp czyli co RODO może zrobić dla Twojej organizacji? https://youtu.be/lYbVN7rMHvA

▼▼▼ AD 2. Czy Urząd Ochrony Danych Osobowych może mnie skontrolować
➡ https://serwisy.gazetaprawna.pl/orzeczenia/artykuly/8554773,rodo-obsluga-skarg-pieniadze.html 

▼▼▼ AD 3. Naruszenie RODO. Rzecznik generalny TSUE: Złość nie uprawnia do odszkodowania
➡ https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/8565225,przetwarzanie-danych-osobowych-rodo-zlosc-odszkodowanie-tsue.html 

#wywIOD 008 - Polityka ochrony danych osobowych (RODO) cz. II
2022-11-07 13:00:00

Co powinno składać się na dobrą dokumentacje ochrony danych osobowych? Budowanie dobrej Polityki ODO na przykładzie procedury szkolenia i nadawania upoważnień do przetwarzania danych. Z jakich narzędzi korzystać przy zarządzaniu z RODO? -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 00:00 - Wstęp 01:20 - Jakie RODO-procedury są obowiązkowe? 07:58 - Od jakiej procedury warto zacząć? 09:30 - Kto nadaje upoważnienia? 10:10 - Czy można delegować obowiązek nadawania upoważnienia? 10:53 - Co powinno zawierać upoważnienie? 11:50 - Czy upoważnienia powinny mieć formę pisemną? 13:40 - Kto określa zakres upoważnienia? 14:50 - Czy IOD może nadawać upoważnienia? 17:54 - A co z wycofywaniem upoważnień? 18:43 - Kiedy przeszkolić pracowników? 19:45 - Czy RODO określa formę szkoleń dla pracowników? 20:23 - Co powinno zawierać szkolenie RODO dla pracowników? 21:10 - Jak często szkolić pracowników? 22:02 - Jakie stosować narzędzia do szkolenia i upoważniania? 23:18 - Podsumowanie -- Materiały pomocnicze: ▼▼▼ Narzędzie SODO do zarządzania ochroną danych (w tym szkoleniami i upoważnieniami) ➡ https://sodo.com.pl/ ▼▼▼ Prezentacja funkcjonalności systemu SODO ➡ https://youtu.be/H4m8YpG7sPw ▼▼▼ Sprawdzone wzory i szablony Polityki Ochrony Danych ➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/dokumentacja-rodo/ ▼▼▼ E-szkolenia dla pracowników ułatwiające wdrożenie dokumentacji RODO ➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/ ▼▼▼ Poradnik - Polityka ochrony danych osobowych ➡ https://blog-daneosobowe.pl/wzory-i-szablony-dokumentacji-ochrony-danych-osobowych-polityka-bezpieczenstwa/ -- Przesłuchaj materiał w formie podcastu:

Co powinno składać się na dobrą dokumentacje ochrony danych osobowych? Budowanie dobrej Polityki ODO na przykładzie procedury szkolenia i nadawania upoważnień do przetwarzania danych. Z jakich narzędzi korzystać przy zarządzaniu z RODO?

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:
00:00 - Wstęp
01:20 - Jakie RODO-procedury są obowiązkowe?
07:58 - Od jakiej procedury warto zacząć?
09:30 - Kto nadaje upoważnienia?
10:10 - Czy można delegować obowiązek nadawania upoważnienia?
10:53 - Co powinno zawierać upoważnienie?
11:50 - Czy upoważnienia powinny mieć formę pisemną?
13:40 - Kto określa zakres upoważnienia?
14:50 - Czy IOD może nadawać upoważnienia?
17:54 - A co z wycofywaniem upoważnień?
18:43 - Kiedy przeszkolić pracowników?
19:45 - Czy RODO określa formę szkoleń dla pracowników?
20:23 - Co powinno zawierać szkolenie RODO dla pracowników?
21:10 - Jak często szkolić pracowników?
22:02 - Jakie stosować narzędzia do szkolenia i upoważniania?
23:18 - Podsumowanie

--

Materiały pomocnicze:

▼▼▼ Narzędzie SODO do zarządzania ochroną danych (w tym szkoleniami i upoważnieniami)
➡ https://sodo.com.pl/

▼▼▼ Prezentacja funkcjonalności systemu SODO
➡ https://youtu.be/H4m8YpG7sPw

▼▼▼ Sprawdzone wzory i szablony Polityki Ochrony Danych
➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/dokumentacja-rodo/

▼▼▼ E-szkolenia dla pracowników ułatwiające wdrożenie dokumentacji RODO
➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

▼▼▼ Poradnik - Polityka ochrony danych osobowych
➡ https://blog-daneosobowe.pl/wzory-i-szablony-dokumentacji-ochrony-danych-osobowych-polityka-bezpieczenstwa/

--

Przesłuchaj materiał w formie podcastu:

#RODOaktualności #026 - Giga-RODO-kara dla Meta / Dane IOD na www / Powierzenie zgodne z RODO
2022-11-04 06:00:00

Giga-RODO-kara 405 mln EUR - czyli za co ZNOWU ukarano METĘ? Czy imię i nazwisko IOD powinno znaleźć się na naszej stronie internetowej? Czy zawarcie umowy powierzenia z podwykonawcą wystarczy, żeby być zgodnym z RODO? -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:30 - Za co znowu ukarano Metę? 4:30 - Czy publikować dane IOD na www? 9:28 - Czy umowa powierzenia wystarczy? 15:32 - Podsumowanie -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Wsparcie: ➡ Procedura kontroli podmiotu przetwarzającego razem w wzorem matrycy do przeprowadzenia takiego audytu: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/procedura-kontroli-podmiotu-przetwarzajcego/  ➡ Konsultacje z naszymi ekspertami: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/  ➡ Kontakt z naszymi ekspertami: https://www.lex-artist.pl/kontakt ➡ Artykuł o audycie procesora: https://blog-daneosobowe.pl/audyt-rodo-procesora/ ▼▼▼ AD 1. Za co znowu ukarano Metę? ➡ https://businessinsider.com.pl/media/internet/meta-z-kara-405-mln-euro-przez-lekcewazenie-prywatnosci-dzieci-na-instagramie/cyzltk5 ▼▼▼ AD 2. Czy publikować dane IOD na www? ➡ https://uodo.gov.pl/pl/138/2450 ▼▼▼ AD 3. Czy umowa powierzenia wystarczy? ➡ https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/8526957,dane-osobowe-rodo-naruszenie-ochrona-danych.html  ➡ https://uodo.gov.pl/pl/223/1783

Giga-RODO-kara 405 mln EUR - czyli za co ZNOWU ukarano METĘ? Czy imię i nazwisko IOD powinno znaleźć się na naszej stronie internetowej? Czy zawarcie umowy powierzenia z podwykonawcą wystarczy, żeby być zgodnym z RODO?

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:
0:00 - Wstęp
1:30 - Za co znowu ukarano Metę?
4:30 - Czy publikować dane IOD na www?
9:28 - Czy umowa powierzenia wystarczy?
15:32 - Podsumowanie

--

Linki do materiałów:

▼▼▼ Wsparcie:
➡ Procedura kontroli podmiotu przetwarzającego razem w wzorem matrycy do przeprowadzenia takiego audytu: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/procedura-kontroli-podmiotu-przetwarzajcego/ 
➡ Konsultacje z naszymi ekspertami: https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/ 
➡ Kontakt z naszymi ekspertami: https://www.lex-artist.pl/kontakt
➡ Artykuł o audycie procesora: https://blog-daneosobowe.pl/audyt-rodo-procesora/

▼▼▼ AD 1. Za co znowu ukarano Metę?
➡ https://businessinsider.com.pl/media/internet/meta-z-kara-405-mln-euro-przez-lekcewazenie-prywatnosci-dzieci-na-instagramie/cyzltk5

▼▼▼ AD 2. Czy publikować dane IOD na www?
➡ https://uodo.gov.pl/pl/138/2450

▼▼▼ AD 3. Czy umowa powierzenia wystarczy?
➡ https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/8526957,dane-osobowe-rodo-naruszenie-ochrona-danych.html 
➡ https://uodo.gov.pl/pl/223/1783

#wywIOD 007 - Polityka ochrony danych osobowych (RODO) cz. I
2022-10-24 20:00:00

Czym jest Polityka ochrony danych? Czy każdy musi ją wdrożyć? Jak prawidłowo wdrożyć dokumentację? Jak skutecznie zapoznać pracowników z procedurami RODO? Czy warto korzystać z wzorów Polityki ochrony danych? Czy dokumentacja powinna być jednym dokumentem? Jaki cel ma wdrożenie dokumentacji? -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Materiały pomocnicze: ▼▼▼ Sprawdzone wzory i szablony Polityki Ochrony Danych ➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/dokumentacja-rodo/ ▼▼▼ E-szkolenia dla pracowników ułatwiające wdrożenie dokumentacji RODO ➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/ ▼▼▼ Poradnik - Polityka ochrony danych osobowych ➡ https://blog-daneosobowe.pl/wzory-i-szablony-dokumentacji-ochrony-danych-osobowych-polityka-bezpieczenstwa/

Czym jest Polityka ochrony danych? Czy każdy musi ją wdrożyć? Jak prawidłowo wdrożyć dokumentację? Jak skutecznie zapoznać pracowników z procedurami RODO? Czy warto korzystać z wzorów Polityki ochrony danych? Czy dokumentacja powinna być jednym dokumentem? Jaki cel ma wdrożenie dokumentacji?

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Materiały pomocnicze:

▼▼▼ Sprawdzone wzory i szablony Polityki Ochrony Danych
➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/dokumentacja-rodo/

▼▼▼ E-szkolenia dla pracowników ułatwiające wdrożenie dokumentacji RODO
➡ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

▼▼▼ Poradnik - Polityka ochrony danych osobowych
➡ https://blog-daneosobowe.pl/wzory-i-szablony-dokumentacji-ochrony-danych-osobowych-polityka-bezpieczenstwa/


#RODOFAQ 003 - Czy PESEL to dane wrażliwe?
2022-09-19 13:00:00

Czym jest numer PESEL? Czy numer PESEL to dane wrażliwe? Co może zrobić oszust posiadający mój PESEL? Jakie stanowisko przyjmuje UODO ws. wycieków PESEL? Czy można zbierać numery PESEL "na zapas"? Jakie wnioski dla firm i organizacji zbierających PESELe? -- Zasubskrybuj nasz podcast, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:59 - Czym jest PESEL? 3:01 - Czy numer PESEL to dane wrażliwe? 4:41 - Jakie stanowisko przyjmuje UODO ws. wycieków PESEL? 6:15 - Co może zrobić oszust posiadający mój PESEL? 8:42 - Czy można zbierać numery PESEL "na zapas"? 11:22 - Jakie wnioski dla firm i organizacji zbierających PESELe? -- Linki do materiałów: ▼▼▼ Artykuł na naszym blogu - Czy PESEL to dane wrażliwe? ➡ https://blog-daneosobowe.pl/czy-pesel-to-dane-wrazliwe/ ▼▼▼ Seria artykułów na naszym blogu poświęcona naruszeniom RODO ➡ https://blog-daneosobowe.pl/ups-mamy-naruszenie-ochrony-danych-osobowych/

Czym jest numer PESEL? Czy numer PESEL to dane wrażliwe? Co może zrobić oszust posiadający mój PESEL? Jakie stanowisko przyjmuje UODO ws. wycieków PESEL? Czy można zbierać numery PESEL "na zapas"? Jakie wnioski dla firm i organizacji zbierających PESELe?

--

Zasubskrybuj nasz podcast, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:
0:00 - Wstęp
1:59 - Czym jest PESEL?
3:01 - Czy numer PESEL to dane wrażliwe?
4:41 - Jakie stanowisko przyjmuje UODO ws. wycieków PESEL?
6:15 - Co może zrobić oszust posiadający mój PESEL?
8:42 - Czy można zbierać numery PESEL "na zapas"?
11:22 - Jakie wnioski dla firm i organizacji zbierających PESELe?

--

Linki do materiałów:

▼▼▼ Artykuł na naszym blogu - Czy PESEL to dane wrażliwe?
➡ https://blog-daneosobowe.pl/czy-pesel-to-dane-wrazliwe/

▼▼▼ Seria artykułów na naszym blogu poświęcona naruszeniom RODO
➡ https://blog-daneosobowe.pl/ups-mamy-naruszenie-ochrony-danych-osobowych/

#RODOaktualności #025 - Wyciek danych medycznych / Wyciek z banku / Wyciek raportujących wyciek
2022-09-13 09:00:00

Dlaczego UODO nałożył 10 tys. złotych kary na Uniwersyteckie Centrum Kliniczne? Jak doszło do wycieku danych klientów Getin Banku? Dlaczego wyciekły dane osób raportujących… wycieki nieczystości do rzek? W skrócie – zapraszam na przegląd i omówienie najważniejszych RODO aktualności z ostatniego miesiąca. -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:30 – Kara 10 tys. dla UCK 5:25 – Wyciek w GETIN Banku 8:09 – Wyciek zgłaszających wycieki 10:35 - Podsumowanie   --   Linki do materiałów:   ▼▼▼ Seria artykułów – poradników dot. naruszeń RODO: ➡  https://blog-daneosobowe.pl/ups-mamy-naruszenie-ochrony-danych-osobowych/   ▼▼▼ Procedura postępowania z naruszeniami RODO: ➡  https://blog-daneosobowe.pl/produkt/postepowianie-z-naruszeniami-ochrony-danych-osobowych/     ▼▼▼ Budowanie świadomości pracowników nt. bezpiecznego przetwarzania danych: ➡  https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/ ➡  https://youtu.be/OYvQV6_w-LY   ▼▼▼ RODO-konsultacje na dowolny temat (w tym – naruszeń RODO): ➡  https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/    Materiały źródłowe:   ▼▼▼ Pełen przegląd RODO aktualności: ➡ https://blog-daneosobowe.pl/rodo-aktualnosci-13-09-2022-r/ ➡ https://blog-daneosobowe.pl/rodo-aktualnosci-23-08-2022-r/   ➡ https://blog-daneosobowe.pl/rodo-aktualnosci-09-08-2022-r/     ▼▼▼ AD 1. O wycieku danych pacjenta – czyli wyjaśnię dlaczego organ nałożył 10 tysięcy złotych kary na Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. ➡ https://www.prawo.pl/zdrowie/10-tys-zl-kary-za-ujawnienie-danych-pacjenta,516515.html   ▼▼▼ AD 1. O wycieku danych pacjenta – czyli wyjaśnię dlaczego organ nałożył 10 tysięcy złotych kary na Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. ➡ https://www.prawo.pl/zdrowie/10-tys-zl-kary-za-ujawnienie-danych-pacjenta,516515.html   ▼▼▼ AD 2. O wycieku danych 40 (czterdziestu) Klientów Getin Banku- powiem dlaczego przesyłka z danymi Klientów trafiła pod zły adres? ➡https://strefabiznesu.pl/wyciek-z-getin-banku-przesylka-z-danymi-klientow-trafila-pod-zly-adres/ar/c3-16792045   ▼▼▼ AD 3. O wycieku danych osobowych osób, które składały skargi dotyczące trucia rzek – czyli wskażę jak doszło do wycieku ich danych z Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska? ➡ https://lwowecki.info/gios-nabral-wody-w-usta-ale-konsekwencji-nie-uniknie/
Dlaczego UODO nałożył 10 tys. złotych kary na Uniwersyteckie Centrum Kliniczne? Jak doszło do wycieku danych klientów Getin Banku? Dlaczego wyciekły dane osób raportujących… wycieki nieczystości do rzek? W skrócie – zapraszam na przegląd i omówienie najważniejszych RODO aktualności z ostatniego miesiąca.

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:

0:00 - Wstęp

1:30 – Kara 10 tys. dla UCK

5:25 – Wyciek w GETIN Banku

8:09 – Wyciek zgłaszających wycieki

10:35 - Podsumowanie

 

--

 

Linki do materiałów:

 

▼▼▼ Seria artykułów – poradników dot. naruszeń RODO:

➡  https://blog-daneosobowe.pl/ups-mamy-naruszenie-ochrony-danych-osobowych/

 

▼▼▼ Procedura postępowania z naruszeniami RODO:

➡  https://blog-daneosobowe.pl/produkt/postepowianie-z-naruszeniami-ochrony-danych-osobowych/ 

 

▼▼▼ Budowanie świadomości pracowników nt. bezpiecznego przetwarzania danych:

➡  https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

➡  https://youtu.be/OYvQV6_w-LY 


▼▼▼ RODO-konsultacje na dowolny temat (w tym – naruszeń RODO):

➡  https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/ 

 

Materiały źródłowe:

 

▼▼▼ Pełen przegląd RODO aktualności:

https://blog-daneosobowe.pl/rodo-aktualnosci-13-09-2022-r/

https://blog-daneosobowe.pl/rodo-aktualnosci-23-08-2022-r/ 

https://blog-daneosobowe.pl/rodo-aktualnosci-09-08-2022-r/ 

 

▼▼▼ AD 1. O wycieku danych pacjenta – czyli wyjaśnię dlaczego organ nałożył 10 tysięcy złotych kary na Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

https://www.prawo.pl/zdrowie/10-tys-zl-kary-za-ujawnienie-danych-pacjenta,516515.html

 

▼▼▼ AD 1. O wycieku danych pacjenta – czyli wyjaśnię dlaczego organ nałożył 10 tysięcy złotych kary na Uniwersyteckie Centrum Kliniczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

https://www.prawo.pl/zdrowie/10-tys-zl-kary-za-ujawnienie-danych-pacjenta,516515.html

 

▼▼▼ AD 2. O wycieku danych 40 (czterdziestu) Klientów Getin Banku- powiem dlaczego przesyłka z danymi Klientów trafiła pod zły adres?

➡https://strefabiznesu.pl/wyciek-z-getin-banku-przesylka-z-danymi-klientow-trafila-pod-zly-adres/ar/c3-16792045

 

▼▼▼ AD 3. O wycieku danych osobowych osób, które składały skargi dotyczące trucia rzek – czyli wskażę jak doszło do wycieku ich danych z Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska?

https://lwowecki.info/gios-nabral-wody-w-usta-ale-konsekwencji-nie-uniknie/

#wywIOD 006 - RODO Dla Dealera (cz. IV)
2022-08-16 16:00:00

Czy można wymuszać udzielanie zgód marketingowych? Czy oferowanie usług dodatkowych wymaga zgody? Jak w zgodzie z RODO prowadzić działania cross sellingowe? Czy można dosprzedawać akcesoria klientom, którzy nie wyrazili na to zgody? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w czwartej, ostatniej części wywIODów z cyklu RODO dla Dealera. -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 0:36 – Czy można wymuszać udzielenie zgód? 6:14 – Czy oferowanie usług dodatkowych wymaga zgody? 7:26 – Jak udostępniać dane w cross sellingu? 8:59 – Jak oferować ubezpieczenia/leasingi? 10:35 – Czy można udostępnić dane dla finansowej kalkulacji oferty? 14:19 – Czy można zaoferować akcesoria bez zgody? 17:22 - Podsumowanie -- Linki: ▼▼▼ Blog z praktyczną wiedzą na temat wdrażania RODO: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/ ▼▼▼ Pakiet RODO optymalnie - do wdrożenia w salonie dealerskim: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/pakiet-rodo-optymalnie/ ▼▼▼ Szkolenia e-learningowe dla pracowników salonów dealerskich: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

Czy można wymuszać udzielanie zgód marketingowych? Czy oferowanie usług dodatkowych wymaga zgody? Jak w zgodzie z RODO prowadzić działania cross sellingowe? Czy można dosprzedawać akcesoria klientom, którzy nie wyrazili na to zgody? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w czwartej, ostatniej części wywIODów z cyklu RODO dla Dealera.

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:

0:00 - Wstęp
0:36 – Czy można wymuszać udzielenie zgód?
6:14 – Czy oferowanie usług dodatkowych wymaga zgody?
7:26 – Jak udostępniać dane w cross sellingu?
8:59 – Jak oferować ubezpieczenia/leasingi?
10:35 – Czy można udostępnić dane dla finansowej kalkulacji oferty?
14:19 – Czy można zaoferować akcesoria bez zgody?
17:22 - Podsumowanie

--

Linki:

▼▼▼
Blog z praktyczną wiedzą na temat wdrażania RODO:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/

▼▼▼
Pakiet RODO optymalnie - do wdrożenia w salonie dealerskim:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/pakiet-rodo-optymalnie/

▼▼▼
Szkolenia e-learningowe dla pracowników salonów dealerskich:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

#wywIOD 005 - RODO Dla Dealera (cz. III)
2022-08-16 16:00:00

Jak usuwać / anonimizować dane w CRM? Czy można przechowywać w CRM dane bez zgody? Jak ustalać okres przechowywania danych marketingowych? Czym jest pseudonimizacja? Czy można wycofać zgodę na przetwarzanie danych? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w trzeciej części wywIODów z cyklu RODO dla Dealera. -- Zasubskrybuj nasz podcast, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 0:40 – Jak usuwać/anonimizować dane w CRM? 3:36 – Czy można przechowywać w CRM dane bez zgody? 6:00 – Jak ustalać okres retencji? 8:44 – Jak długo można przechowywać leady? 11:21 – Kiedy usuwać dane, a kiedy anonimizować? 13:17 – Czym jest pseudonimizacja danych? 14:43 – Czym jest prawo do bycia zapomnianym? 17:43 – Czy można wycofać zgodę przetwarzanie danych? 21:07 – Podsumowanie -- Linki: ▼▼▼ Blog z praktyczną wiedzą na temat wdrażania RODO: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/ ▼▼▼ Pakiet RODO optymalnie - do wdrożenia w salonie dealerskim: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/pakiet-rodo-optymalnie/ ▼▼▼ Szkolenia e-learningowe dla pracowników salonów dealerskich: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

Jak usuwać / anonimizować dane w CRM? Czy można przechowywać w CRM dane bez zgody? Jak ustalać okres przechowywania danych marketingowych? Czym jest pseudonimizacja? Czy można wycofać zgodę na przetwarzanie danych? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w trzeciej części wywIODów z cyklu RODO dla Dealera.

--

Zasubskrybuj nasz podcast, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:

0:00 - Wstęp
0:40 – Jak usuwać/anonimizować dane w CRM?
3:36 – Czy można przechowywać w CRM dane bez zgody?
6:00 – Jak ustalać okres retencji?
8:44 – Jak długo można przechowywać leady?
11:21 – Kiedy usuwać dane, a kiedy anonimizować?
13:17 – Czym jest pseudonimizacja danych?
14:43 – Czym jest prawo do bycia zapomnianym?
17:43 – Czy można wycofać zgodę przetwarzanie danych?
21:07 – Podsumowanie

--

Linki:

▼▼▼
Blog z praktyczną wiedzą na temat wdrażania RODO:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/

▼▼▼
Pakiet RODO optymalnie - do wdrożenia w salonie dealerskim:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/pakiet-rodo-optymalnie/

▼▼▼
Szkolenia e-learningowe dla pracowników salonów dealerskich:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/szkolenie-e-learningowe/

#wywIOD 004 - Monitoring zgodny z RODO i Kodeksem Pracy
2022-08-16 16:00:00

Jak stosować monitoring w zgodzie z ochroną danych osobowych? Czy nagrania z monitoringu to dane osobowe? Jakie przepisy regulują stosowanie monitoringu w miejscu pracy? W jakich celach można stosować monitoring? Jakie zastosować przesłanki legalności? Jak dopełnić obowiązku informacyjnego? Komu można udostępniać nagrania z monitoringu? -- Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami. -- Spis treści: 0:00 - Wstęp 1:24 - Czy monitoring jest legalny? 2:25 - Czy nagrania z monitoringu to dane osobowe? 3:54 - Co reguluje monitoring w miejscu pracy? 9:43 - W jakich celach można stosować monitoring? 10:54 - Czy można rejestrować dźwięk? 12:09 - Czy można stosować atrapy kamer? 13:34 - Jakie zastosować przesłanki legalności? 17:24 - Jak dopełnić obowiązku informacyjnego? 23:52 - Komu można udostępniać nagrania z monitoringu? 29:42 - Podsumowanie -- Linki: ▼▼▼ Monitoring wizyjny a RODO - artykuł na naszym blogu: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/monitoring-a-rodo/ ▼▼▼ Pakiet: monitoring zgodny z RODO - szkolenie + zasady + klauzule informacyjne: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/monitoring-wizyjny-i-aktywnosci-pracownika/ ▼▼▼ Pomożemy Ci przy wdrażaniu monitoringu w swojej firmie / urzędzie: ➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/

Jak stosować monitoring w zgodzie z ochroną danych osobowych? Czy nagrania z monitoringu to dane osobowe? Jakie przepisy regulują stosowanie monitoringu w miejscu pracy? W jakich celach można stosować monitoring? Jakie zastosować przesłanki legalności? Jak dopełnić obowiązku informacyjnego? Komu można udostępniać nagrania z monitoringu?

--

Zasubskrybuj nasz kanał, żeby być na bieżąco z najnowszymi RODO aktualnościami i poradnikami.

--

Spis treści:

0:00 - Wstęp
1:24 - Czy monitoring jest legalny?
2:25 - Czy nagrania z monitoringu to dane osobowe?
3:54 - Co reguluje monitoring w miejscu pracy?
9:43 - W jakich celach można stosować monitoring?
10:54 - Czy można rejestrować dźwięk?
12:09 - Czy można stosować atrapy kamer?
13:34 - Jakie zastosować przesłanki legalności?
17:24 - Jak dopełnić obowiązku informacyjnego?
23:52 - Komu można udostępniać nagrania z monitoringu?
29:42 - Podsumowanie

--

Linki:

▼▼▼
Monitoring wizyjny a RODO - artykuł na naszym blogu:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/monitoring-a-rodo/

▼▼▼
Pakiet: monitoring zgodny z RODO - szkolenie + zasady + klauzule informacyjne:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/monitoring-wizyjny-i-aktywnosci-pracownika/

▼▼▼
Pomożemy Ci przy wdrażaniu monitoringu w swojej firmie / urzędzie:
➡️ https://blog-daneosobowe.pl/produkt/konsultacje/

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie