MIT Sloan Management Review Polska

Jako wydawców i redaktorów MIT Sloan Management Review Polska fascynują nas zagadnienia łączące dwa obszary: biznes i najnowsze technologie. Nie obce są nam tematy AI, VR, blockchain, uczenie maszynowe, które decydują dziś o efektywnym i innowacyjnym podejściu do prowadzenia firmy. Rozmawiamy z czołowymi liderami cyfrowej transformacji, oferując solidną dawkę praktycznych wskazówek. Wśród występujących znaleźli się m.in.: Patty McCord, Horace Dediu, Michael Schrage czy Jason Pontin.


Odcinki od najnowszych:

Wykorzystanie inteligencji zbiorowej do rozwiązywania ważnych problemów
2021-04-19 14:00:00

Steven Spear jest uznanym ekspertem w zakresie zarządzania złożonymi pracami rozwojowymi, projektowymi i dostawczymi w wybranych organizacjach w celu uzyskania najlepszych wskaźników wewnętrznych, szeroko zakrojonych ulepszeń i innowacji. Jego praca bada, w jaki sposób wynikające z tego przywództwo w zakresie niezawodności, zwinności, kosztów, jakości i bezpieczeństwa zapewnia trwałą przewagę konkurencyjną nawet w obliczu intensywnej rywalizacji. W rozmowie z Pawłem Góreckim, redaktorem naczelnym MIT SMRP opowiada wykorzystaniu inteligencji zbiorowej do rozwiązywania ważnych problemów. Słuchając nagrania dowiesz się m.in.: * Jak dzięki sztucznej inteligencji harmonizować pracę zespołów? * Jak organizować pracę, by lepiej osiągnąć innowacyjne rozwiązania? * Czy współpraca jest zawsze idealnym rozwiązaniem? * Czym jest produktywne tworzenie wartości i jak je osiągnąć? * Jak mierzyć efektywność pracy zbiorowej? Special Guest: Steven Spear.

Produktywność zespołów w epoce pracy zdalnej
2021-04-16 14:00:00

Na początku pandemii nowe metody pracy wprowadziły duże zawirowanie do bardzo mocno utrwalonych schematów działania. Zarówno jeśli chodzi o pracę wewnętrzną firm, jak i kwestie kontaktów związane z aktywnościami poza biurem. Wszystkie funkcje uległy zmianie. Na początku myśleliśmy, że to chwilowe, ale potem okazało się, że zmiana jest trwała - opowiada gość naszego podcastu Dominika Bettman, Prezes Siemens Polska. Rozmowę prowadził Paweł Górecki, Redaktor Naczelny MIT Sloan Management Review Polska. Dominika Bettman poza jawnymi negatywnymi skutkami pandemii, podkreśla również, że była ona motorem do cyfrowej zmiany. Zmiana to nie tylko zwiększenie roli technologii, ale ogromna transformacja kultury pracy w organizacjach. - Bardzo wzrosła rola narzędzi cyfrowych, ale wciąż kluczowa pozostała rola menadżerów, którzy muszą wspierać rozproszone zespoły - podkreśla nasza rozmówczyni. Słuchając nagrania dowiesz się m.in.: * Jak skutecznie przeprowadzić transformację cyfrową firmy? * Jak zarządzać rozproszonym zespołem? * Jak utrzymywać efektywność i produktywność pracowników? * Czy możliwe jest motywowanie pracowników w dobie pracy zdalnej? * Jak mierzyć efektywność pracowników w dobie pracy zdalnej? * Jak transformacja cyfrowa zmieni rynek pracy i system edukacji w Polsce? Special Guest: Dominika Bettman.

Chmura obliczeniowa jako klucz do transformacji cyfrowej polskich przedsiębiorstw
2021-04-01 15:00:00

W ostatnich miesiącach cyfryzacja prowadzonej działalności stała się skutecznym narzędziem zapewniającym przetrwanie w ciągle zmieniających się warunkach. Mimo wzrostu znaczenia nowoczesnych rozwiązań polskim przedsiębiorstwom ciągle daleko do poziomu wykorzystania takich narzędzi jak chmura obliczeniowa, jaki osiągnęły chociażby kraje skandynawskie. O znaczeniu tej technologii dla rozwoju innowacyjnych rozwiązań z Michałem Potoczkiem, prezesem Operatora Chmury Krajowej rozmawia Jacek Tomczyk, redaktor „ICAN Management Review" i „MIT Sloan Management Review Polska”. Ekspert opowie, na co szczególnie zwrócić uwagę, przygotowując firmę do digitalizacji procesów biznesowych. Słuchając nagrania dowiesz się m.in.: Jak skutecznie przeprowadzić transformację cyfrową firmy? Które rozwiązanie jest najlepsze: chmura obliczeniowa, własna infrastruktura sieciowa, a może rozwiązania hybrydowe? Jaka jest rola i znaczenie działu IT w digitalizacji procesów biznesowych? Od kogo powinna wyjść inicjatywa dotycząca rozpoczęcia transformacji przedsiębiorstwa? O znaczeniu działów PR w procesie cyfryzacji. Jak za sprawą narzędzi, jakie dostarcza chmura obliczeniowa, wykorzystać dane do zapewnienia skalowalności i „zwinności” biznesu. Special Guest: Michał Potoczek.

Innowacje ochronią twoją firmę
2020-12-07 15:00:00

Przełomowe innowacje i kryzysy, jak ten obecny związany z Covid-19, sprawiają, że otoczenie biznesowe staje się coraz bardziej nieprzewidywalne. Menedżerowie szukają więc sposobów na zabezpieczenie przed nagłymi zmianami koniunktury. O tym jak stworzyć firmę odporną na zagrożenia i dlaczego innowacyjność musi być wpisana w jej działalność opowiada Yves Pigneur z Uniwersytetu w Lozannie. Rozmawia Paweł Górecki, redaktor naczelny "MIT Sloan Management Review Polska”. Zredagowana wersja tej rozmowy ukazała się w MIT Sloan Management Review Polska, w numerze Zima 2021. Special Guest: Yves Pigneur.

Cyberbezpieczeństwo, czyli jak nie dać się zhakować
2020-10-16 09:00:00

Jak wskazuje Global Risk Report opublikowany przez Światowe Forum Ekonomiczne, cyberataki są dziś potencjalnie tak destrukcyjne jak poważne klęski żywiołowe. Hakerzy nie śpią, a specjalistów ds. cyberbezpieczeństwa wciąż jest za mało. Jak w tych realiach zabezpieczać dane i infrastrukturę? Poznaj sposoby Pauli Januszkiewicz, CEO CQURE, światowej klasy ekspert ds. bezpieczeństwa w IT i jedyna Polka z dostępem do kodu źródłowego systemu Windows. W rozmowie z Joanna Koprowską z „ICAN Management Review” i „MIT Sloan Management Review” ekspertka dzieli się sprawdzonymi technikami, narzędziami i wskazówkami, które ułatwią ci budowanie stabilnej firmy w cyfrowych czasach. Z tego odcinka podcastu „MIT Sloan Management Review” dowiesz się m.in.: • jak mądrze zarządzać organicznym budżetem na cyberbezpieczeństwo, • co może uczynić firmę łatwym celem dla hakerów (i jak się zabezpieczyć przed atakiem z ich strony), • jakie socjotechniki wykorzystują cyberprzestępcy i jak nie dać się na nie złapać, • na czym polega praca pentestera i kontrolowane ataki hakerskie, • jak Pauli Januszkiewicz udało się uzyskać dostęp do kodu źródłowego Windows (odpowiedź zaskakuje!) Dodatkowo usłyszysz wiele ciekawych anegdot ze świata „cybersecurity”, które sprawią, że bardziej świadomie podejdziesz do kwestii zabezpieczeń firmowych i prywatnych. Naprawdę warto to wszystko wiedzieć! Special Guest: Paula Januszkiewicz.

Konsumenci w nowej normalności 2.0
2020-09-21 19:00:00

Pandemia gwałtownie przyspieszyła zmiany w zachowaniach konsumenckich, które obserwujemy od nadejścia ery cyfrowej. Dzisiaj trudno jeszcze wyrokować, co zmieni się na dłużej, a co jest tylko chwilowym efektem obostrzeń administracyjnych. Faktem natomiast jest, że mimo wielkiego boom na e-commerce, ten nadal jest w początkowej fazie rozwoju, mając zaledwie kilkanaście procent udziału w całości handlu. Na naszych oczach firmy w Polsce i na świecie poszukują nowych sposobów na dotarcie do konsumenta, prowadzenie z nim nieustannego dialogu i efektywną sprzedaż. Joanna Koprowska z redakcji „ICAN Management Review” oraz „MIT Sloan Managament Review Polska” rozmawia o zmianach konsumenckich i strategiach marek z Markiem Zdziechem, Partnerem w globalnej firmie doradczej OC&C Strategy Consultants, który wystąpi podczas Elite Leadership Program. Z tego odcinka podcastu „ICAN Management Review” dowiesz się m.in.: • jakie zmiany w handlu mają większą siłę rażenia niż pandemia, • czego możemy się spodziewać po polskich konsumentach w czasie kryzysu, • z jakich marek warto brać przykład, • na jakie trendy w handlu się przygotować (i dlaczego warto zostać optymistą), • czym jest straktyka, czyli nowe podejście do łączenia działań taktycznych z działaniami strategicznymi. Dodatkowo usłyszysz wiele cennych porad od eksperta, który od 20 lat doradza firmom w Polsce i na świecie w zakresie tworzenia wygrywających strategii rynkowych. Special Guest: Marek Zdziech.

Sprzedaż online trampoliną do rozwoju twojej firmy
2020-09-03 13:00:00

Minęło już pół roku od wybuchu pandemii. Większość firm jakoś przetrwała ten trudny czas. Z naszych obserwacji wynika, że najlepiej radziły sobie firmy technologiczne i te, które od dłuższego czasu inwestowały w cyfrową transformację. Gracze, którzy zaniedbali te kwestie wcześniej, w czasie lockdownu na szybko musieli nadrobić zaległości, często prowizorycznie uruchamiając kanał sprzedaży online. W pośpiechu łatwo o błędy, o których Joanna Koprowska *z redakcji „ICAN Management Review” oraz „MIT Sloan Managament Review Polska” rozmawia z ekspertem E-commerce Trends Summit *Adamem Matysiakiem, założycielem i CEO HighSolutions. Z tego odcinka podcastu „MIT Sloan Management Review” dowiesz się m.in.: • jak zdiagnozować błędy popełnione podczas uruchomienia kanału online i jak je naprawić? • jakie są dobre praktyki w sprzedaży online? • jakie są wady i zalety wykorzystania botów w obsłudze klienta? • jak zadbać o customer expierience przy ograniczonych zasobach? Dodatkowo usłyszysz kilka ciekawych statystyk i przekonasz się, że sprzedaż online może być przepisem na wzrost twojej firmy, o ile unikniesz kilku powszechnych błędów. Special Guest: Adam Matysiak.

Jaki model biznesowy jest najbardziej odpowiedni dla twojej firmy w erze cyfrowej?
2020-09-01 15:00:00

Poziom wiedzy o kliencie końcowym oraz zdolność do funkcjonowania w środowisku cyfrowym pozwalają ustalić optymalny model biznesowy dla organizacji- twierdzi Stephanie L. Woerner z MIT Sloan Center for Information Systems Research. Rozmawia Paweł Górecki, redaktor naczelny MIT Sloan Management Review Polska. Special Guest: Stephanie L. Woerner.

Korporacje i startupy – strategiczna współpraca
2020-08-24 10:00:00

Nowe technologie mają ogromny wpływ na modele funkcjonowania korporacji, stąd w obliczu zmian i wprowadzania innowacji, zmieniają zakres działania, otwierają się na nowe rynki oraz na współpracę ze startupami. Magdalena Bryś rozmawia z Moniką Synoradzką, Partnerką Zarządzającą SpeedUp Group, CEO Huge Thing. Special Guest: Monika Synoradzka.

AI for good as a global trend
2020-08-13 16:30:00

AI for good, tech for good należą do trendów globalnych coraz bardziej znaczących w działaniach korporacji oraz firm. Sztuczna inteligencja przynosi pozytywną wartość w kontekście wpływu na środowisku i zrównoważonego rozwoju. Special Guest: Anna Topol.

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie