Recenzje Dagmary Chojnackiej

Dagmara Chojnacka, recenzentka kulturalna, poleca na co warto się wybrać, a co omijać szerokim łukiem. Kinowe, teatralne, literackie wydarzenia Wrocławia bez owijania w bawełnę, krytycznym okiem.

Kategorie:
Bez kategorii

Odcinki od najnowszych:

Lot nad kukułczym gniazdem i Punkty zwrotne
2021-09-14 14:52:00

Pisząc niemal 60 lat temu „Lot nad kukułczym gniazdem", Ken Kesey nie mógł przewidzieć, że światstanie się aż tak szalony, jak pokazuje świetny serial dokumentalny „Punkty zwrotne". Teatr Polski we Wrocławiu z nową premierą. Netflix z nowym dokumentem.

„Tosca” i „Biały lotos”
2021-08-30 19:32:00

Opera Wrocławska już rozpoczyna nowy sezon jednym z największych klasycznych hitów - „Toscą" Pucciniego. W wakacyjnych klimatach możemy jednak pozostać na dłużej dzięki serialowi „Biały lotos", który przenosi nas aż na Hawaje.

„Odmieniec” i „Człowiek od środka”
2021-08-02 18:43:00

Dzięki powieści „Odmieniec" możemy poznać tajemnice psychiki niezwykłego, twórczego umysłu. Dokumentalny serial „Człowiek od środka" pozwala dogłębnie zrozumieć, jak funkcjonuje ludzki organizm.

Apokryf, Mała zielarnia w Paryżu, Kucharka z Castamar
2021-07-26 19:53:00

Ze łzą w oku wspominając Brave Festival, cieszymy się premierą „Apokryfu" w Teatrze Pieśń Kozła. Na upalne dni polecamy ziołowe panacea z „Małej zielarni w Paryżu", za to raczej nie radzimy zaglądać do garnków „Kucharce z Castamar"!

Wszystko na swoim miejscu i The Good Doctor
2021-07-20 12:47:00

Oliver Sacks nie bez powodu nazywany jest jednym z najwybitniejszych umysłów naszych czasów. Zbiór esejów "Wszystko na swoim miejscu" to głęboki wgląd w kosmos, jakim jest człowiek. Serial „The Good Doctor" właśnie wszedł na platformę Netflixa.

Recenzje Chojnackiej: Stroiciel, Mój cień jest różowy i Atypowy
2021-07-13 10:36:00

Lato w mieście ciężkie jest, ale lato w birmańskiej dżungli - to dopiero wyzwanie! Zwłaszcza, gdy jest się stroicielem fortepianów w XXIX wieku. Zapraszamy: powieść „Stroiciel", perełka dla najmłodszych „Mój cień jest różowy" i rodzinny serial "Atypowy".

Recenzje Chojnackiej: Susza, Ropuszki i Książęta
2021-07-07 12:20:00

Tytułowa „Susza" Grahama Mastertona może się stać niebezpiecznie realna, za to „Ropuszki" Anety Jadowskiej choćby nie wiem ile całowane - z cała pewnością nigdy nie zamienią się w „Książęta" z najnowszego serialu Netflixa. Lato wszędzie!

Tiki i inne zabawy + Lot przez tęczę
2021-06-08 12:21:00

„Tiki i inne zabawy", czyli... mim, który mówi! Tego spektaklu Teatru Pantomimy nie wolno przegapić tej wiosny! A z radości można wykonać nawet „Lot przez tęczę" razem z zespołem Wrocławskiego Teatru Lalek.

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie