Recenzje Dagmary Chojnackiej

Dagmara Chojnacka, recenzentka kulturalna, poleca na co warto się wybrać, a co omijać szerokim łukiem. Kinowe, teatralne, literackie wydarzenia Wrocławia bez owijania w bawełnę, krytycznym okiem.

Kategorie:
Bez kategorii

Odcinki od najnowszych:

„Odmieniec” i „Człowiek od środka”
2021-08-02 18:43:00

Dzięki powieści „Odmieniec" możemy poznać tajemnice psychiki niezwykłego, twórczego umysłu. Dokumentalny serial „Człowiek od środka" pozwala dogłębnie zrozumieć, jak funkcjonuje ludzki organizm.

Apokryf, Mała zielarnia w Paryżu, Kucharka z Castamar
2021-07-26 19:53:00

Ze łzą w oku wspominając Brave Festival, cieszymy się premierą „Apokryfu" w Teatrze Pieśń Kozła. Na upalne dni polecamy ziołowe panacea z „Małej zielarni w Paryżu", za to raczej nie radzimy zaglądać do garnków „Kucharce z Castamar"!

Wszystko na swoim miejscu i The Good Doctor
2021-07-20 12:47:00

Oliver Sacks nie bez powodu nazywany jest jednym z najwybitniejszych umysłów naszych czasów. Zbiór esejów "Wszystko na swoim miejscu" to głęboki wgląd w kosmos, jakim jest człowiek. Serial „The Good Doctor" właśnie wszedł na platformę Netflixa.

Recenzje Chojnackiej: Stroiciel, Mój cień jest różowy i Atypowy
2021-07-13 10:36:00

Lato w mieście ciężkie jest, ale lato w birmańskiej dżungli - to dopiero wyzwanie! Zwłaszcza, gdy jest się stroicielem fortepianów w XXIX wieku. Zapraszamy: powieść „Stroiciel", perełka dla najmłodszych „Mój cień jest różowy" i rodzinny serial "Atypowy".

Recenzje Chojnackiej: Susza, Ropuszki i Książęta
2021-07-07 12:20:00

Tytułowa „Susza" Grahama Mastertona może się stać niebezpiecznie realna, za to „Ropuszki" Anety Jadowskiej choćby nie wiem ile całowane - z cała pewnością nigdy nie zamienią się w „Książęta" z najnowszego serialu Netflixa. Lato wszędzie!

Tiki i inne zabawy + Lot przez tęczę
2021-06-08 12:21:00

„Tiki i inne zabawy", czyli... mim, który mówi! Tego spektaklu Teatru Pantomimy nie wolno przegapić tej wiosny! A z radości można wykonać nawet „Lot przez tęczę" razem z zespołem Wrocławskiego Teatru Lalek.

„Cóś”, „Alicja”, „Planeta Małp”
2021-06-01 12:32:00

Dzień Dziecka witamy okrągłym „Cósiem", który toczy się wprost do snu „Alicji" w Teatrze Muzycznym Capitol. Ale woli jednak zakotwiczyć na „Planecie Małp" w Tetrze Polskim w Podziemiu.

Łyski liczą do trzech i Halston
2021-05-18 11:42:00

Mocna i delikatna, realistyczna i zakręcona fantastycznie proza Olgi Hund w powieści „Łyski liczą do trzech" zaskakuje, bawi, przeraża. Polecam zasmakować. Za to nie radzę się nudzić na całym serialu „Halston", choć bardzo warto poznać postać tego ameryka

Mniej mięsa i Sexify
2021-05-04 10:13:00

Kiedy smuteczek - zaśpiewaj z Gracjanem Panem o „Lovcianiu"; ciało pozimowe nabierze gibkości już tylko od słuchania recenzji książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie", a owo gibkie ciało może pomyśleć o tym, czego nie

Informacja dotycząca prawa autorskich: Wszelka prezentowana tu zawartość podkastu jest własnością jego autora

Wyszukiwanie

Kategorie